Ansip: valitsus on halbadeks aegadeks valmistunud

28. november 2008, 16:43

Valitsussektor on halbadeks aegadeks
valmistunud, kuna riik on kogunud headel aegadel märkimisväärsed reservid ja
valitsussektori võlg on Euroopa Liidu madalaim, ütles peaminister Andrus Ansip
Vikerraadio saates "Reporteritund".

"Valitsust süüdistati selles, et me kogume liiga palju raha reservidesse, sest inflatsioon sööb reservide raha vähemaks. Praegu peavad kõik tunnistama, et reservide kogumine headel aegadel oli väga hea mõte. Kui me neid ülejääke ei oleks kogunud, siis me oleksime hetkel palju halvemas olukorras," ütles Ansip.

Peaminister tõi võrdluse, et kui Rootsi valitsus plaanib 15 aastaga koguda reserve 2,5 protsenti sisemajanduse kogutoodangust, mida saaks vajadusel kasutada finantssektori toetamiseks, on Eestil reservidesse kogutud 10% SKTst.

Ansip tuletas meelde, et Eesti riik on headel aegadel vähendanud valitsussektori võlga, mis on hetkel 3,5 protsenti SKPst ehk madalaim Euroopa Liidus. "Need on Eesti riigi tugevused ja tänu nendele tugevustele on meie äriühingutel ja kommertspankadel parem laenu saada," ütles ta.

Eile nii valitsusele kui ka avalikkusele tutvustatud rahandusministeeriumi uuendatud majandusprognoosist rääkides ütles peaminister, et suures osas valitseb valitsuses üksmeel selles osas, et kui maksutulusid ei laeku, siis tuleb vastavalt muuta ka eelarvet. "Kui sotsiaalmaksu tuleb vähem, siis saab Haigekassa ka vähem raha. Kui sisemajanduse kogutoodang on väiksem, siis kulub ka kaitsekuludeks väiksem summa. Kui kütuseaktsiisi laekub vähem, siis läheb vähem raha ka teehoidu," loetles Ansip.

Peaminister kinnitas raadios, et pensionid suurenevad ka tulevikus nii nagu kokku lepitud. Samuti ütles ta, et Reformierakond on vastu vanemahüvitise maksmise aluste muutmisele.

Ansip kahetses, et uue töölepingu seaduse vastuvõtmise ja rakendamisega oleme majanduslangusele jalgu jäänud. "Mida varem selle jõustame, seda parem meile kõigile," ütles Ansip. Tema sõnul on uue seaduse varajane jõustamine eelkõige töötajate huvides. Peaministri hinnangul ei ole praegune olukord õiglane, kus kõigil on kohustus maksta töötuskindlustusmakseid, kuid paljudel pole lootustki vajadusel töötukassa abile.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2008, 16:43
Otsi:

Ava täpsem otsing