BÖRS: kahevõitlus jätkub

Mait Jüriado 03. detsember 2008, 17:34

Wall Streetil jätkub kahevõitlust pullide
ja karude vahel. Indeksid +1%.

Dow Jones tööstuskeskmine tõusus 0,59%, Standard Poor's 500 indeks +0,55%, Nasdaq +1,11%.

Päeva alustati paari protsendiga punases. Suur kõikumine USA turgudel jätkub. Kiired kukkumised vahelduvad kiirete ralliüritustega. Pullid on saanud märkimisväärse edumaa ning veel viimati oli karudel ninast veri väljas. Kuidas kulgeb päev edasi, on raske prognoosida. Üks on aga kindel, Ameerika mäed jätkuvad.

Alumiiniumitootja Alcoa (AA) on Dow Jones tööstusindeksi suurim luuser -7,89%ga. Suurim tõusja on aga Coca-Cola (KO) 4,16%ga.

Hommikusse lisas negatiivsust statistika, mille kohaselt kadus USAs 250 000 töökohta, mis analüütikute ootusi negatiivselt ületas (ootus 205 000). See on suurim näitaja pärast 2001. aastat. Raport heidab negatiivset valgust reedel avalikustatava valitsuse tööjõuturu ametlikule raportile.

Energiasektor jätkab oma nõrkust. Naftamull on läinud suure hooga katki, nagu ka üldine toorainemull. Maailma suurim naftatootja Exxon Mobile (XOM) küll veidi plussis. Aktsia 0,26%. Ettevõtte aktsiad on sel aastal nafta hinna karmile kukkumisele vaatamata alanenud vaid 16%.

BlackBerry mobiiltelefonide tootja Research In Motion (RIMM) on languses 0,4%. Ettevõte kärpis kolmanda kvartali käibe- ning kasumiprognoose. Mobiiltelefonide turul käib kiire jahtumine. Research in Motioni aktsiahind maksis veel septembri alguses 124 dollarit. Eile lõpetati päev 37,32 dollari juures ehk rohkem kui kolme kuuga on kukutud peaaegu 70%. Nokia (NOK) on kukkunud 3,3%. Apple (AAPL) plussis 0,14%.

Freeport McMoran Copper Gold (FCX) on kukkunud 21,5%. Vasetootja kärbib tootmist, lükkab edasi projekte ning peatas dividendide maksmise.

Bed Bath Beyond (BBBY) andis kasumihoiatuse. Aktsia siiski 8,4% tõusus.

Infineon Technologies (IFX) miinuses tervelt 40,8%. Saksa kiibitootja teatas suurenenud kahjumist ning ootab kahjumit ka järgmisel aastal.

Naftabarrel on USAs eilsega võrreldes plussi roninud 0,13% ja maksab NYMEXil 46,9 dollarit barrel.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. December 2008, 23:09
Otsi:

Ava täpsem otsing