Pisikesed tänavapuhastusfirmad võivad pankrotti minna

03. detsember 2008, 17:16

Tänavapuhastusettevõtetel on raske aeg,
ühelt poolt surub neid nurka haige majandus ja teisalt linnavalitsus, kes
koristamata jäänud lume tõttu tõttu nüüd munitsipaalfirma loomise plaani
haub.

Abilinnapea Deniss Boroditši sõnul polnud linn puhastusettevõtete lumekoristusega rahul ning jätab neile maksmata 2,4 miljonit krooni, peaaegu pool sellest rahast oleks pidanud minema ASile Teho. Rahast jäävad ilma ka linna kaks teist partnerit Tänavapuhastuse Aktsiaselts ja OÜ Jaaksoni Linnahooldus.

Tänavapuhastuse ASi juhi Vello Kinki sõnul on linna käitumine õigustatud vaid osaliselt. „Nii ja naa, mingis osas on see õigustatud, alati saab ju paremini teha,“ kommenteeris Kink. Saamata jäänud summa lööb ettevõtte juhil tugeva augu eelarvesse. Raha loodetakse tagasi teenida aga hea tööga edaspidi.

Halvenev majandussituatsioon annab endast tunda ka tänavapuhastusfirmadele. „Ega meie teises ühiskonnas ju ei ole. Töötajaid meie koondada ei saa, sest töö peab saama ju tehtud, teeme tööd ju 24 tundi ööpäevas. Peame efektiivsemalt tööd tegema, kuid ka see on viidud juba viimase piiri peale,“ rääkis Kink ning lisas, et nende jaoks tähendab see seda, et vähendatakse käsitööjõudu ja kasutatakse rohkem masinaid.

Samas üritab ettevõte oma laenukoormust hoida normaalsena. „Meil on mõned liisingud, osa tehnikat ostetakse ikka liisinguga, see on normaalne, aga mitte kõik. Oleme osa omavahenditest välja ostnud,“ lausus Kink ning lisas, et väljaostmine oleneb igal ettevõttel sellest, kuidas rahavood võimaldavad.

Kui AS Teho, kel on hetkel ligi 50 miljoniline võlakoorem, peaks selle all murduma, pole Tänavaehituse juht ikkagi kindel, et nad oleksid huvitatud suuremast pakkumisest riigihankel. „Eks meie peame ka oma kulusid arvutama. Ja kui suured on tulud, ei taha spekuleerida,“ märkis Kink.

Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš käis välja idee, et linn võiks tulevikus luua munitsipaalfirma, et ise lund rookima hakata. Kingi sõnul on selline äriühing olemas näiteks Kuressaares ja teatud tingimustel võiks see isegi toimida, kuid kas munitsipaalfirma ka efektiivsem oleks, näitab juba majandusanalüüs.

„Eks see mõjutaks meid siis tugevalt, kuid mul pole kombeks rongi ees joosta, ei hakkaks enne spekuleerima,“ lausus Kink. „Eks see on poliitikute otsustada juba, meie tegeleme lumekoristusega,“ lisas ta.

Uus aasta tuleb tõenäoliselt raskem kui praegune. Kingi sõnul pole ka pankrotid selles sektoris välistatud. „Kui isegi suured maailmakuulsad pangad lähevad pankrotti, siis mingid Tallinna linna pisikesed puhastusfirmad võivad ka pankrotti minna,“ sõnas Kink, lisades, et nende ettevõtet pankrot siiski ei ähvarda ja viimased võlgnevused olid ettevõttel kuskil seitse aastat tagasi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. December 2008, 17:16
Otsi:

Ava täpsem otsing