BÖRS: pullid ja karud 2:1

Mait Jüriado 04. detsember 2008, 23:10

Pullidel sai pidu läbi. Indeksid -3%.

Viimasel turutunnil toimus Wall Streetil korralik madin. Karud täna midagi juhuse hooleks ei jätnud ning pullid nokauteeriti üsna veenvalt. Viimased kolm päeva on Wall Street kulgenud väga liikuvas rütmis. Turud täna väsisid negatiivsete uudiste ignoreerimisest ning päev lõpetati miinuses.

Dow Jones tööstuskeskmine kukkus 218 punkti ehk 2,51%, Standard Poor's 500 indeks -2,93%, Nasdaq -3,14%, väikeettevõtete indeks Russell 2000 -3,14%.

Teist päeva järjest on Dow Jonesi tööstuskeskmise suurim luuser General Motorsi järel alumiiniumitootja Alcoa (AA) -13,24%ga. Suurimad tõusjad olid Home Depot (HD) 2,02%ga ning JPMorgan Chase Go (JPM), kes tõusis 2,74%.

Tänane päev tõi kaasa koondamislaine. Ettevõtted teatasid täna pea 24 000 inimese koondamisest. Lisaks halvad numbrid tööjõuturult ning jätkuvalt tuleb iga päev uudiseid ettevõtete kasumiprognooside kärbetest.

Homme avalikustatakse tööjõuturu ametlik ülevaade, mis köidab kindlasti turuosaliste tähelepanu ning millel võib olla tugev mõju turu tervisele. Tänane päev näitas selgelt, mida turuosalised homsest raportist arvavad - ootused on juba päris madalale aetud. Täna avaldatud nädalased töötu abiraha saajate arv näitab küll langust 21 000 saaja võrra sesoonsusega korrigeeritud 509 000 saajani, kuid nelja nädala keskmine on tõusnud viimase kuueteistkümne aasta kõrgeimale tasemele (524 500).

Täna avaldasid USA jaemüüjad ka novembrikuu müügitulemused. See aasta on pühadehooaeg olnud jaemüüjatele kui õudusunenägu. Vaid Wal-Mart Stores Inc (WMT) on üks vähestest, kes jätkab tugevalt. Ettevõtte jaemüük vastas turu ootustele ning novembrikuu müük kasvas 3,4% aastaga. Aktsia täna +1,34%.

General Motors (GM) ning Ford Motor (F) on täna tagasi Washingtonis, et anda USA kongressile aru, kuidas nende tulevik välja hakkab nägema ja mida nad teeksid valitsuse antava rahapakiga. Aktsiad täna päeva lõpus vastavalt -16,12% ning -6,67%.

Nokia (NOK) andis selle kuu jooksul juba teise kasumihoiatuse. Sellele vaatamata tõusis aktsia 3,98%. Nokia hoiatas, et ei pruugi järgmisel kvartalis säilitada oma turuosa.

Ravimigigant Merck (MRK) prognoosib 2009. aastaks kehvemaid kasuminumbreid. Ettevõte ootab kasumiks 3,15-3,30 dollarit aktsia kohta. Analüütikute keskmine ootus oli 3,53 dollarit aktsia kohta. Aktsia kukkus 5,52%.

Philips Electronics (PHG) kinnitas oma 2010. aasta kasumiprognoosi ning ootab kasumi kahekordistumist. Aktsia langes 4,68%.

Credit Suisse (CS) koondab 5300 töökohta peale 2,5 miljardi dollari suurust kahjumi teatamist. Aktsia tõusis täna 5,59%.

Phone giant AT T Inc (T) teatas, et koondab 4% oma tööjõust ehk 12000 töötajat. Aktsia langes 3,13%.

Chemical giant DuPont Co. (DD) alandas oma neljanda kvartali kasumiprognoose ning teatas 6500 töölise koondamisest. Aktsia lõpetas päeva väikses tõusus 0,34%.

S P 500 indeksi ettevõtete kasumid on kolmandas kvartalis kukkunud keskmiselt 17% ning analüütikute täisaasta prognoosid näitavad Bloombergi andmetel ettevõtete kasumitele punast tuld 11%. Veel jaanuaris prognoositi ettevõtete kasumite kasvuks 15%.

Euroopa keskpank ning Inglismaa keskpank kärpisid täna suurelt intresse. Euroopa keskpanga uus intressimäär on 2,5%. Viimati olid intressid nii madalal 1939. aasta oktoobrikuus. Intressid pole kunagi veel madalamal olnud keskpanga ajaloos, mis asutati 1694. aastal. Inglismaa keskpanga uus intressimäär on 2%.

Aktsiaturud Euroopas kukkusid esimest korda kolme päeva jooksul. Keskpankade intressilangetusest aktsiaturgudele täna tuge ei olnud. Londoni FTSE 100 kukkus 0,15%, Prantsusmaa CAC 40 lõpetas päeva miinuses 0,07%, Saksamaa DAX lõpetas punases 0,17%. Hispaania IBEX 35 indeks kukkus 0,49%. Soome OMX tõusis 0,76%, Rootsi OMX kukkus 0,51%.

Aktsiaturud Aasias langesid möödunud ööl. Hiina käitub taas erinevalt. Jaapani Nikkei -1,29%. Hongkongi Hang Seng -0,58%. Hiina SSC Composite +1,84%. Taiwan Taiex Indeks -1,21%.

Nafta kolistas täna jälle ämbreid ning kukkus USA elektroonilisel kauplemisel eilsega võrreldes 6,6% ja maksis päeva lõpus NYMEXil 43,7 dollarit barrel. Täna tegi nafta hind ka uue põhja 43,37 dollari juures.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. December 2008, 12:02
Otsi:

Ava täpsem otsing