Koondatud töötajad parandasid sotsiaalmaksu laekumist

04. detsember 2008, 19:58

Ettevõtted koondavad nii massiliselt
töötajaid, et novembris paranes sotsiaalmaksu laekumine võrreldes mullu sama
ajaga tervenisti 11,5 protsenti.

Kriisi ajal tarbivad inimesed ka usinamalt tubakat ja alkoholi. Kõvasti kukkus aga käibemaksu laekumine: võrreldes mulluse sama perioodiga -17,1 protsenti.
Eesti Maksumaksjate Liidu esimees Lasse Lehis ütles, et nii sotsiaal- kui ka tulumaksu laekumine väheneb hetkelise hüppe järel uuel aastal veelgi.
„Novembrikuised maksulaekumiste numbrid ei üllata mind kuidagi. On ju selge, et mida pikem on järjekord tööturuametis, seda enam kuivab kokku riigi rahavoog. Koondamistasudelt makstakse sotsiaalmaks ära, seejärel tekib seal suurem auk. Käibemaksu laekub seetõttu vähem, et inimesed laene enam niisama lihtsalt ei võta. Pigem makstakse neid hoopis tagasi. Laenuturg on sisuliselt soikunud. See, et tubakaaktsiisi on 11 kuuga üle ootuste hästi laekunud, saab seletada asjaoluga, et aktsiise kergitati aasta alguses ja keskel. Seejärel sai veel mingi aeg vanade maksumärkidega sigarette müüa,“ rääkis Lehis.
Lehise sõnul süveneb Eesti majanduskaos veelgi.
„Kui hakkame võrdlema tuleva aasta jaanuarit mullusega, saab pilt veelgi nukram olema. Kahtlemata tuleb väga raske talv,“ lisas maksuspetsialist.
Hansabank Marketsi makroanalüütik Maris Laurile olid novembrikuised eelarvelaekumised ootuspärased.
„Ainuke üllatus oli tubakaaktsiisi väga hea laekumine. Majandusolud mõjutavad praegu eelkõige käibemaksu tulusid, mõnevõrra ka aktsiise. Inimesed ja ettevõtted hoiavad kulusid kokku. Võib arvata, et sel aastal jäävad maksutulud 2-3% ulatuses eelarves prognoositust väiksemaks,“ arvas Lauri.
Novembris laekus riigieelarvesse 2,6 miljardit krooni sotsiaalmaksu. Seda on novembri lõpuks laekunud kokku 28,6 miljardit krooni, mis on 90,6 protsenti kavandatust.
Eelmisel kuul laekus füüsilise isiku tulumaksu 463,7 miljonit krooni. Võrreldes eelmise aasta novembriga vähenes laekumine 0,8 protsenti.
Kohalikele omavalitsustele laekus füüsilise isiku tulumaksu novembris 904,7 miljonit krooni, mis on võrreldes eelmise aasta sama kuuga 10,1 protsenti rohkem. Kokku on omavalitsustele laekunud füüsilise isiku tulumaksu 10,5 miljardi krooni ulatuses, mis on 17,5 protsendi võrra rohkem kui möödunud aastal.
Novembris kogunes riigieelarvesse ettevõtete tulumaksu 408,2 miljonit krooni. Seda on eelmise aasta sama ajaga võrreldes üle kahe korra rohkem. Suurema maksulaekumise eest hoolitses dividende maksnud Eesti Energia.
Käibemaksu kogunes läinud kuul eelarvesse 1,7 miljardit krooni. Võrreldes möödunud aasta sama perioodiga vähenes laekumine tervenisti 17,1 protsenti. Käibemaksu on 11 kuu kokkuvõttes laekunud 19,2 miljardit krooni, mis on 84 protsenti eelarves ja lisaeelarves kavandatust.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2008, 17:29
Otsi:

Ava täpsem otsing