Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Kas katate jõululaua traditsiooniliste roogadega või katsetate midagi erilist?
Karel Saar, ASi Ilmarine juht
Meie pere jõululaual on üldiselt olnud nii traditsioonilised sealiha ja kapsad kui ka mõningaid teistsuguseid roogi.
Just viimastel aastatel on omal kohal olnud näiteks kalaroad, mis pakuvad tavapärastele toitudele meeldivat vaheldust.
Samuti oleme ikka ühtteist ise välja nuputanud ka magustoitude poole pealt - näiteks on naine teinud väga maitsvat toorjuustukooki.
Helena Lõhmus, salongiketi Salon+ juht
Loomulikult panen lauale traditsioonilisi jõulutoite ning näiteks hane ja pardi, kuid lisaks olen väga sageli ka fantaseerinud ja eksperimenteerinud.
Üks üsna huvitav katsetus oli erinevate lihade kokkuküpsetamine - möödunud aastal panime üksteise sisse hane, pardi ja kana.
Kana läks pardi kõhtu, part omakorda priske hane sisse, luud said muidugi välja võetud. Küpsedes võttis praad kauni kuju ja maitses samuti suurepäraselt!
Ingrid Pikver, ASi Itaalia Auto juhataja
Mina katan oma peres jõululaua ikka traditsiooniliste roogadega, nagu kombeks on saanud - sealiha, kapsad, verivorstid jne. Jõulud on ju siiski ainuke aeg aastas, millal sedasorti toite süüa saab, seega ei näe mõtet millegi väga erilisega eksperimenteerima hakata. Jäägu katsetamiseks teised korrad!
Arvi Mägin, Floorin ASi juhatuse esimees
Meie peres on saanud traditsiooniks, et jõuluõhtul süüakse seitse käiku - see komme sai alguse juba minu isalt.
Tegemist on huvitava rituaaliga. Enamasti on meil mõned kindlad toidud, mis aastast aastasse korduvad, ja lisaks ka fantaasial põhinevaid roogi.
Tänavuse aasta suhtes pole veel jõudnud kindlaid plaane pidada, kuid varasemate jõulude ajal oleme proovinud muu hulgas näiteks lambaliha, kalkunit, hane...
Meie pere peab alati oluliseks kergust ja toiduga mitte liialdamist - et oleks meeldiv enesetunne ka jõululauast tõustes.
Oleg Alasi, restorani Monaco peakokk
Selle aasta jõulude peale pole veel saanud mahti mõelda. Varasematel aastatel aga on meie pere enamasti ikka klassikalisemat lauda eelistanud - ema on teinud süldi, mina kapsad, paneme prae ahju jne. Nagu jõulude ajal ikka.
Arvan siiski, et võib-olla teen sel aastal ka midagi natuke veidi teistsugust. Üks mõte on näiteks Caesari salat, mida varasematel kuudel olen palju teinud ja mis hästi välja tuleb.
Andres Rahula, Reval Hotel Olümpia restorani Senso peakokk
Sel aastal ei pane oma jõululauale üldse midagi, kuna olen pühade ajal tööl.
Varasematel aastatel pole samuti ise midagi erilist ette võtnud - kuna jõulud on teatavasti hästi perekeskne aeg, olen veetnud selle aja oma vanemate seltsis.
Nemad on hoolitsenud ka jõululaua korraldamise eest. Ja enamasti on tegemist olnud klassikaliste roogadega, midagi väga omapärast ei tule meelde.
Indrek Peterson, Eesti Ehitusettevõtjate Liit MTÜ tegevdirektor
Üldiselt on ikkagi kapsas, sealiha, verivorst ja pohlasalat sinna juurde olnud minu pere jõululaual põhilised komponendid.
Katsetamist ma üldiselt ei välista, kuid vähemalt siiani pole küll midagi väga erilist teinud ega katsetanud, vaid eelistanud pigem traditsioonilisemaid roogi.
Autor: ÄP