BÖRS: Wall Streeti draama

Mait Jüriado 12. detsember 2008, 17:32

USA aktsiaindeksid kosunud plussi.
Seebiooper autotootjate ümber jätkub.

USA aktsiaturud alustasid päeva sügaval miinuses peale seda, kui Senat kukutas autotootjate abipaketi läbi. Nii General Motorsi (GM) kui ka Ford Motori (F) sügav depressioon on paranenud ning aktsiad olid viimati vastavalt juba 0,5% ning 6,2% plussis. USA Riigikassa teatas, et on valmis eraldama raha suurele autokolmikule, kuni Kongressil on järgmisel aastal uuesti aega autotootjate küsimust arutada. Selleks kasutatakse TARP programmi (Troubled Asset Relief Program).

Dow Jones tööstuskeskmine oli viimati tõusus 0,62%, Standard Poor's 500 indeks tõusnud 0,55%, Nasdaq plussi roninud 1,62%.

Autoosade-, terase- ning naftatootjate aktsiad olid päeva alguses samuti tugevalt languses. Maailma suurima naftakompanii Exxon Mobil (XOM) aktsiad kosunud 0,71%. U.S Steel (X) kosunud plussi 4%. Lear Corp. (LEA) on samuti plussi kosunud 6,72%, kuigi oli päeva alguses tugevas miinuses.

Finantssüsteem on täna teravdatud fookuses. Bank of America (BAC) teatas, et koondab 35 000 töötajat järgneva kolme aasta jooksul. Pangal on probleeme tekkinud just peale ühinemist globaalse finantsettevõtte Merrill Lynchiga (MER). Bank of America oli viimati 0,84% miinuses. Merrill Lynchi aktsiad olid viimati languses 1,5%.

Täna raputas turge ka uudis, et Bernard Madoff, endine Nasdaq Stock Marketi esimees ning Bernard L. Madoff Investment Securities LLC asutaja, arreteeriti pettuses. See võib kaasa tuua mitmetele hedge fondidele kahjumeid 50 miljardit dollarit.

Täna avaldatud USA Kaubanduskoja jaemüügistatistika näitab jaemüügi vähenemist novembris 1,8%. Kui maha arvata bensiini müügi vähenemine tanklates 14,7%, kahanes jaemüük novembris vaid 0,2%.

Jaemüüjad Bestg Buy (BBY) tõusus 0,6%, Target Corp. (TGT) kukkunud 4,4%, Macys Inc. (M) tõusus 1,4%. McDonald's (MCD) kukkunud 0,7%, Starbucks (SBUX) tõusus üle 3%.

Halbade uudiste kärestik on viinud lakke USA valitsuse võlakirjade nõudluse. Kaheaastase tähtajaga USA valitsuse võlakirjade tootlus on kukkud uuele madalamale tasemele 0,75%. 10-aastase tähtajaga võlakirjad toodavad 2,58% ning 30-aastase tähtajaga võlakirjad 3,05%.

Dollar on kukkunud euro vastu viimasel nädalal tugevalt ning ühe euro eest sai viimati 1,334 dollarit.

Nafta hind samuti päeva alguse sügavast miinusest välja tulnud ja maksis viimati USAs Nymexil 47 dollarit barrel ehk -2%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. December 2008, 23:14
Otsi:

Ava täpsem otsing