Esmaspäev 27. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Likviidsusfond tõi SEB-le 300 000kroonise trahvi

16. detsember 2008, 10:27

Finantsinspektsioon trahvis SEB
likviidsusfondi osas klientidele valeinfot jaganud panka 300 000
krooniga.

Finantsinspektsioon tuvastas, et SEB Pank on likviidsusfondi turustamisel korduvalt ja süsteemselt rõhutanud saadavat kasu, seejuures ilma riske välja toomata, teatas finantsinspektsioon.

SEB Pank esitas klientidele ebatäpset ja mittetäielikku teavet nii investeerimisnõustamise käigus kui ka oma müügi- ja turundusmaterjalides. Fakt, et likviidsusfondi osak kannab investeerimisriski, oli reklaammaterjalides jäetud nimetamata. Osaku kohta oli mitmetel juhtudel märgitud, et osaku väärtus ei saa väheneda, selle väärtus on alati 100 krooni ning sissemakstud raha säilimine 100%-liselt tagatud. Vastavalt fondi tingimustele ei ole aga SEB Likviidsusfond garanteeritud fond.

Ebaõiget teavet jagades anti SEB Panga poolt ebatäpne ning mittetäielik ülevaade fondiga kaasnevatest riskidest. Nimetatud väärteo eest on võimalik juriidilist isikut karistada kuni 500 000 krooni suuruse rahatrahviga. Võttes arvesse, et SEB Pank ja SEB Varahaldus aitasid igakülgselt kaasa rikkumise tuvastamisele, nad on oma rikkumisest aru saanud, kahju vabatahtlikult hüvitanud ja investorite ees avalikult vabandanud, otsustas inspektsioon karistada SEB Panka 300 000 kroonise trahviga.

SEB Varahaldus otsustas 27. oktoobril 2008 ümber hinnata SEB Likviidsusfondi investeerimisportfelli, mille tulemusena vähenes fondiosaku puhasväärtus 100-lt kroonilt 86,95 kroonile. Fondiosakute ümberhindamine ei vastanud klientide ootustele, sest SEB Likviidsusfondi esitleti klientidele läbi aastate kui täiesti riskivaba rahapaigutusvõimalust ja alternatiivi hoiusele.

"See, et investeerimisega kaasnevad riskid, on tavapärane. Finantstoodete müümisel ei tohi aga juhtuda seda, et neid müüakse eksitavalt. Panga jaoks on seadusest tulenev kohustus saadava võimaliku kasu kõrval anda klientidele ülevaade investeeringuga seotud riskidest," ütles finantsinspektsiooni juht Raul Malmstein.

Üks osa finantsinspektsiooni järelevalvemenetlusest puudutab ka klientide võimalikku ebavõrdset kohtlemist info jagamisel enne SEB Likviidsusfondi osaku hinda puudutava olulise informatsiooni avalikustamist. Selles osas jätkab inspektsioon SEB Panga ja SEB Varahalduse tegevuse uurimist.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. December 2008, 15:13
Otsi:

Ava täpsem otsing