Vaeste ja rikaste laste aju töötab erinevalt

17. detsember 2008, 15:32

Aju piirkondade erinev
aktiivsus paistab eristavat rikastest ja vaestest peredest pärit lapsi.

Kõrgema sissetulekuga peredest pärit lapsed edestavad vaesematest peredest lapsi nii akadeemilise võimekuse kui ka intelligentsustestides. Seda erinevust on seletatud sellega, et neil on parem juurdepääs raamatutele ja harivatele mänguasjadele, lisaks on nende elus vähem stressi, kirjutas New Scientist.

Selleks, et selgitada nende erinevuste põhjuseid ajus, neuronite tasandil, uurisid Berkeleys asuva California ülikooli teadlased Mark Kishiyama juhtimisel 7-13-aastaste ajuaktiivsust, kui lapsed lahendasid mitte ülemäära keerukat kujundite äratundmise ülesannet.

Peaaegu kõik lapsed said ülesandega hästi hakkama, kuid vähemkindlustatud peredest pärit lastel esines vähem ajuaktiivsust suurajukoore pindmises osas, mis vastutab tähelepanu kontrolli ning ajuressursside jaotuse eest.

Kishiyama sõnul võib madalam aktiivsus selles piirkonnas anda vastuse, miks need lapsed saavad keerukamates ülesannetes viletsamaid tulemusi. Ühtlasi soovitab ta anda sellistele lastele ülesandeid, mis tekitaks aktiivsust selles piirkonnas.

Magnetresonantstomograafia abil tehtud uuring ei osutanud rühmade puhul aju struktuuri erinevustele, seega ei ole erinevused püsivat laadi. Uuringu tulemused ilmuvad ajakirjas Journal of Ccognitive Neuroscience.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. December 2008, 02:48
Otsi:

Ava täpsem otsing