BÖRS: jõuluralli ei saa kuidagi tuure üles

Mait Jüriado 23. detsember 2008, 23:07

Wall Streetile võib sel aastal jõuluvana
tulemata jääda. Indeksid täna -1%.

Jõuluralli ei taha sellel aastal kuidagi õiget hoogu sisse saada. Kuigi Dow Jones tööstusindeks on Bespoke Investment Group LLC statistika järgi tõusnud pühadehooajal keskmiselt 0,7%, ollakse seekord tegemast samasugust stsenaariumi nagu möödunud aastal. Aasta tagasi samal ajal sai alguse suurem langus, mis läks jaanuari alguses veelgi teravamaks. Kui fondid kavatsevad ette võtta suuremaid müüke, võiks see juhtuda eeloleva aasta alguses. Kuigi aasta aktsiaturgudel tuleb rekordiliselt negatiivne, võivad turuosalised enne uue aasta tulekut müükidega oodata, et mitte miinust veelgi suuremaks lasta. Aga vaid aeg näitab, mis hakkab juhtuma uue aasta alguses.

Dow Jones tööstuskeskmine kukkus 1,19%, Standard Poor's 500 indeks kukkus 0,97%, Nasdaq langes 0,71% ning väikeettevõtete indeks Russell 2000 langes taas enim 1,35%.

General Motors (GM) ning Ford Motor (F) kukkusid täna mõlemad vastavalt 14,77% ja 15,44%. Mõlemaid autotootjaid tabas Standard Poor'si reitingualandus. Agentuuri sõnul püsib pankrotioht autotootjate peade kohal jätkuvalt suur vaatamata valitsuse antud laenule.

Homme kaubeldakse USAs pool päeva ning turud sulguvad meie aja järgi kell 20:00. Neljapäeval on turud suletud ning reedel on turud avatud tavapärasel ajal.

Täna teatatud lõplik USA SKP number näitas 0,5%-list kokkutõmbumist kolmandas kvartalis, mis vastas analüütikute ootusele. USA majandus kasvas teises kvartalis 2,8%. Aastane inflatsioon, kui välja jätta toidu ning energia kulutused, tõusis 2,4%. Majandusteadlased ootavad siiski järgmise aasta esimeses kvartalis jätkuvat majanduse nõrgenemist.

Täna teatatud olemasolevate ühepere elamute ning korterite müük kukkus üllatuslikult USAs novembris 8,6% sesoonsusega korrigeeritud 4,49 miljonile ühikule. Numbrid kinnisvarastatistikast tulid turuosalistele üllatusena, sest oodati märkimisväärselt paremaid numbreid. Sellel võis ka alust olla, sest USA föderaalreserv on agressiivselt intresse kärpinud praktiliselt nullini, mis võiks veidigi USA elamuturgu elavdama hakata.

Teistest paremini käitus täna toorainesektor. USA suurim alumiiniumitootja Alcoa (AA) tõusis 3,68%, Rio Tinto Plc (RTP) lisas 3,25%, United States Steel Corp. (X) tõusis 1,06%, Exxon Mobil Corp. (XOM) lisas plusse 0,25%.

CIT Group Inc. (CIT) sai Troubled Assets Relief Programsist (TARP) 2,33 miljardit dollarit USA valitsuse raha ning kauples täna 1,91% plussis.

Red Hat Inc. (RHT) lisas täna 8,52% oma väärtusele. Maailma suurim Linuxi tarkvara müüja teatas analüütikutele meelejärgi olevatest neljanda kvartali kasumiprognoosidest.

Textron Inc. (TXT) alandas neljanda kvartali kasumiväljavaateid ning koondab 5% oma tööjõust. Aktsiad kukkusid täna 20,47%.

Unisys Corp. (UIS) teatas, et võtab kasutusele agressiivseid samme alandamaks kulusid, mis sisaldab muuhulgas 1300 töötaja koondamist. Aktsiad täna tõusid USAs 39,62%.

General Dynamics Corp. (GD) sai 14 miljardi dollari suuruse lepingu, millega ehitatakse kaheksa Virginia klassi allveelaeva USA mereväele. Aktsiad lõpetasid päeva miinuses 1,35%.

Washington Federal Inc. (WFSL) kukkus Russell 1000 indeksis täna enim, olles miinuses 26,38%. Seattles baseeruv pank kärpis oma kvartalidividende 76% viiele USA sendile aktsia kohta.

Nafta maksis päeva lõpus USAs Nymexil 39,03 dollarit barrel ehk -2,21%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. December 2008, 16:55
Otsi:

Ava täpsem otsing