Nafta tundub odav, kuid investorid ettevaatlikud

Mait Jüriado 26. detsember 2008, 09:20

Finantskriis on nafta ning teiste
toorainete hinnad nii madalale kukutanud, et need on potentsiaalsed
ostukandidaadid pika perspektiiviga juba ka pensionifondidele.

Ajastus tähendab aga kõike. Investorid istuvad suurelt rahas ning ootavad väiksematki tõendit selle kohta, et kriis on oma põhja leidnud. Siiani on investorid müünud tooraineid ning naftat koos aktsiatega, kirjutab Reuters.

Kõige enam läheb müügiks likviidne vara, millest viimastel kuudel on palju puudu olnud ning paljudele pensionifondidele on jäänud kätte indekseid (tooraine), mille vabanemisest nad oleksid huvitatud. Kuid paljud pensionifondid on huvitatud ka ostmisest. Kui saabub õige aeg ostmiseks, on sisenejate strateegiad ilmselt rohkem dünaamilisemad kui lihtsalt "ostame pika perspektiiviga".

Paljud pensionifondid ning institutsionaalsed investorid on viimase viie aasta jooksul lisanud oma portfellidesse toorainetega seotud varasid, et mitmekesistada oma haaret. Barclays Capitali sõnul oli fondidel hallata selle aasta teises kvartalis umbes 270 miljardit dollarit toorainetega seotud varasid. Osa sellest rahast on muidugi kadunud koos nafta hinna kukkumisega. Nafta hind on kukkunud selle aasta juuli tippudest üle 100 dollari, makstes juulis umbes 147 dollarit ning nüüd veidi üle 36 dollari barreli eest.

Barclays prognoosib, et toorainetega seotud varade väärtus väheneb neljandas kvartalis üle 30% 144 miljardile dollarile, mis on tingitud hiljutisest raskest maandumisest toorainehindades.

Toorainetega seotud indeksid on samuti kõvasti kukkunud. S P GSCI indeks on sellel aastal kukkunud 48,8%, sest indeks on 65,5% ulatuses fokusseeritud energiale.

Pensionifondide positsioonid toorainesektoris on siiski võrdlemisi väikesed, ulatudes Cooperi arvates vaid ühe protsendini.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. December 2008, 02:50
Otsi:

Ava täpsem otsing