ÄP parimad: rämpsvõlakirjad panevad pensionisambad roostetama (4.-5. koht)

Mait Jüriado 28. detsember 2008, 10:31

Äripäeva aasta parima loo
valimisel jäi neljandat ja viiendat kohta jagama Piret Reiljani ja
Raivo Sormuneni artiklid rämpsvõlakirjadest Eesti pensionifondides.

Kevadsuvel ilmunud uurimuslugudes tõime avalikkuse ette info, mida pensionifondid ise meelsasti oma klientidele ei avaldanud. Ligi 400 miljonit krooni II samba pensioniklientide raha paigutasid kohalikud fondijuhid kinnisvara- ja kiirlaenuäride rämpsvõlakirjadesse. Üllatav tõsiasi oli see, et pensionikogujatele väiksema riskiga reklaamitavates II samba fondides oli rämpsvõlakirjadega seotud risk suurem kui kõrgema riskiga pensionifondides. Näitasime, et ka meie fondijuhid on võtnud pensionikogujate rahadega ebamõistlikult kõrgeid riske. Sügisel hävis näiteks SEB Likviidsusfond ja kuigi panga esindajad põhjendasid probleeme üleilmse finantskriisi ja Islandi pankade raskustega, paljastas Äripäev, et tegelikult oli Likviidsusfond investeerinud ka kohalikesse rämpsvõlakirjadesse.

"Rämpsvõlakirjad panevad pensionisambad roostetama"

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. December 2008, 14:54
Otsi:

Ava täpsem otsing