Deripaska pank läheb Gazpromi kontrolli alla

02. jaanuar 2009, 15:16

Finantskriisis palju hoiustajate raha
kaotanud pank Sojuz, mis kuulub miljardär Oleg Deripaska valdusfirmale
Bazovõi Element, läheb Gazpromi kontrolli alla, vahendas Lenta.

Panga ostjana nimetatakse aktsiaseltsi Gazfinans, mis on Gazpromi kontserni kuuluva Gazpromregiongazi tütarettevõte. Gazfinansile annab ostuks laenu riiklik hoiuste tagamise agentuur ASV. Tehingu summa pole teada. Varem on avaldatud, et müüakse 75% Sojuzi aktsiatest.

Oletati, et Sojuzi ostab Gazenergoprombank, mis kuulub samuti Gazpromi kontserni, kuid tehing jäi toppama selle taha, et Sojuzi aktsiad olid panditud Sberbankile. Venemaa keskpanga toel omandas Gazenergoprombank kõik likviidsuskriisis vaevelnud Sberbanki aktsiad.

Mullu oktoobris võtsid hoiustajad Sojuzist välja 4,5 miljardit rubla ehk 42,6% eraisikute hoiustest. Ettevõtted võtsid lisaks välja 7,6 miljardit rubla, mis moodustas kõigi hoiuste mahust 45,5%. Septembrikuuga kokku lahkus Sojuzist 5,8 miljardit hoiustatud rubla.

Sojuz kuulub Venemaa 50 suurema panga hulka. 99,96% Sojuzist kuulub valdusettevõttele Finansresurs, mida kontrollib Oleg Deripaska Bazovõi Element. Finantskriisi tõttu jäi Deripaska oktoobris ilma 25% Kanada autotootja Magna aktsiatest, kaotades samas ka muud vara.

Vene meedia andmetel on Deripaska ligi 30 miljardile dollarile hinnatud varast järele jäänud vaid -6,8 miljardit dollarit miinust.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. January 2009, 15:16
Otsi:

Ava täpsem otsing