Soome minister soovib kodulaenuvõtjatele riigi toetust

05. jaanuar 2009, 12:01

Soome elamumajanduse minister Jan
Vapaavuori tahab eluaseme ostjatele anda ajutise riikliku laenugarantii töökoha
võimaliku kaotuse puhuks, et nii uuesti kinnisvaraturule ja ehitamisele elu
sisse saada, kirjutab tänane Kauppalehti.

Garantii saaks teos riigi ja pankade koostöös.

Töökoha kaotuse korral annaksid pangad eluasemelaenu omanikule ajutist maksupuhkust. Samuti ei nõuaks pangad lisatagatisi, kui elamute hinnad langevad. Osa tööta jäänud inimese laenuintressidest võtaks enda katta riik. Intressitoetust oleks võimalik saada paari aasta vältel. Kui olud normaliseeruvad, jätkuks eluasemelaenu tagasimaksmine endisel moel.

Minister leiab, et sellist toetust võiksid saada ainult need inimesed, kes soetavad eluaseme näiteks sel või tuleval aastal. Garantiid hoiaks turul nõudlust üleval ja ehitamine võiks jätkuda.

„Rasketel aegadel pole vaja mitte üksi valitsuse raha, vaid ka loovust ja uusi lähenemisnurki,“ ütles Vapaavuori.

Vapaavuori sõnul pole vajadus uute korterite järele Soomes kuhugi kadunud. „Pikas perspektiivis on nõudlus tugev. Lähiajal aga nõudlust ei ole, sest inimesed muretsevad oma majandusliku olukorra pärast,“ ütles ta. Kardetakse üheksakümnendate aastate majandussurutise kogemuste kordumist.

Riiklik kodulaenugarantii aitaks psühholoogilisest tõrkest üle.

Korteritehingute arv vähenes Soomes sügisel 20–30%. Oktoobris vähenes uute elamispindade ehitus 2007. a oktoobriga võrreldes 14,5%. Detsembris oli ehitusalal 18 000 töötut. Märtsi lõpuks prognoositakse tööpuuduse kasvu 33 000-le.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. January 2009, 10:35
Otsi:

Ava täpsem otsing