Aas: kartellilepe sünnib vahel isegi meilitsi

06. jaanuar 2009, 15:41

Riigi peaprokurör Norman Aasa sõnul
sõlmitakse enamus kartellikokkuleppeid suuliselt, mistõttu on neid hiljem kohtus
kuratlikult keeruline tõendada. Osapooled vaikivad leppest või eitavad kuritegu
ning kui politsei ei ole varasemalt kahtlusaluseid pealt kuulanud ega jälginud,
jäävadki petised karistamata.

Detsembris kirjutas Äripäev, kuidas Tallinna Kommunaalameti viis tänavapuhastushanget – kokku 940 miljoni krooni - piirdusid igaüks ühe osalejaga. AS Teho, Tänavapuhastuse AS ja OÜ Jaaksoni Linnahooldus tegid tunamullu toimunud hangetel otsetabamusega pakkumised. Firmad esitasid pakkumise ainult enda käes olnud piirkonnas ja mujale konkurente kiusama ei mindud. Tallinn sõlmis kõigi firmadega seitsmeaastased lepingud.

Peaprokurör Aasa hinnangul võiks teemat uurida juhul, kui tekiks põhjendatud kahtlus asjaosaliste kartellikokkuleppes. Põhimõtteliselt oleks politseil ja prokuratuuril peaprokuröri hinnangul võimalus kriminaalasi algatada ja asja uurida, kuid see oleks firmade või mõne teadja kaasamiseta äärmiselt keeruline.

„On kahtlemata juhtumeid, kus kartellikokkulepe on vormistatud paberil ning me leiame meilivahetuse võimalike kartellikokkulepete kohta. Pahatihti jäävad sellised kokkulepped siiski suusõnalisteks ja nende tõendamine kohtus on hiljem praktiliselt võimatu. Need inimesed ei kinnita kohtus lihtsalt kokkulepete olemasolu. Selle jaoks ongi leebusprogramm mõeldud, et saada kätte ka suusõnaliste vestluste käigus sõlmitud kokkulepped,“ selgitas Aas.
Teda täiendas justiitsministeeriumi asekantsler Martin Hirvoja, kelle sõnul ei saa välistada, et isikud on juba kahtluse all ning kohtult on saadud luba asjaosaliste pealtkuulamiseks.

„Mis ei pruugi olla mitte ainult telefon, vaid ka saunalava esialgu,“ muigas Hirvoja kavalalt.
Äripäev täpsustas: kas Hirvoja väitest võib välja lugeda, et politsei kuulab Tallinna tänavapuhastusfirmasid ja valdkonda kureerivat kommunaalametit pealt.

„Mina pole seda öelnud,“ kiirustas Hirvoja seepeale väitma. „Ka mina ei ole seda öelnud,“ lisas peaprokurör Aas naeratades.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. March 2009, 18:55
Otsi:

Ava täpsem otsing