Hiinast avastati maailma suurim dinosauruste surnuaed

06. jaanuar 2009, 12:34

Hiina idaosast leitud dinosaurusefossiilid
võib olla maailma suurim dinosauruste luude leid, teatasid riigi teadlased.

Hiina teaduste akadeemia uurijad on märtsikuust alates Shandongi provintsist välja kaevanud 7600 kivistunud dinosauruseluud. Enamik neist on pärit Kriidiajastu lõpust, mil toimus dinosauruste massiline väljasuremine. Teadlased loodavad, et leiud aitavad välja selgitada dinosauruste väljasuremise põhjuse, kirjutas BBC.

Zhucheng Shandongi maakonnas on kohalike seas tuntud kui „dinosauruste linn” ning on olnud alates 1960. aastatest paljude oluliste kivististe leiukoht. Uus fossiiliväli, mis tuli mullu välja kaevanduse lõhkamistööde käigus, tundub olevat isegi veelgi rikkalikum, kinnitavad teadlased.

Umbes 3000 dinosauruseluud on välja kaevatud ühest paarisaja meetri pikkusest kaevikust, lähedastest paikadest on leitud veel tuhandeid luid. Väljakaevamisi juhendav professor Zhao Xijin ütles Hiina meediale: „Need dinosauruste fossiilid ajaloo suurim leid.”

Avastused pole veel teadusajakirjades avaldatud, kuid aruannete põhjal on sealt leitud türannosauruste ja ankülosauruste luid, samuti senileituist suurim pardinokaga dinosauruse fossiil.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. January 2009, 11:55
Otsi:

Ava täpsem otsing