Sweco projekteeris jäätmetehasele elektrijaama

08. jaanuar 2009, 12:15

Projekteerimisfirma Sweco Projekt töötas
Lääne-Virumaa jäätmetehasele välja reoveepuhasti rekonstruktsiooniprojekti, mis
võimaldab loomajäätmetest elektrit toota.

Seni tegutsev reoveepuhasti ei võimalda suvel palavaga ja talvel külmaga reovett piisavalt puhastada. Vajaka jääb ka lämmastikuärastust ja puudub muda lõppkäitlus. Uus reoveepuhasti valmib 2010 aastal.

Sweco Projekti juhatuse esimees Aare Uusalu ütles, et nende lahenduste järgi valmisid ka Väätsa prügila komposteerimisväljak ja Pääsküla jäätmejaam. "Me oleme ka ühed Paljassaare reoveepuhasti mudakäitluse tehnoloogia autoreist," lisas ta.

Sweco Projekti keskkonnadivisjoni direktori Toomas Kärmiku sõnul võimaldab uus reoveepuhasti kääritamisel tekkivast gaasist energiat toota. "Esialgu gaas põletatakse, kuid kui tulevikus võetakse kasutusele elektrit ja sooja tootev kombijaam, saaks rajada jaama energiatootlikkusega ca 0,7 MW,“ rääkis Kärmik.

Loomsete Jäätmete Käitlemise ASi juhataja Peeter Maspanov ütles, et on uue tehnoloogiaga rahul. "Projekti elluviimisel vähenevad oluliselt kulutused pidevalt kallinevatele energiakandjatele ja teenustele,” põhjendas ta.

Loomsete Jäätmete Käitlemise ASi on jäätmekäitlustehas suudab töödelda 10 000 tonni loomseid jäätmeid aastas. Tehas ehitati Euroopa Liidu raha toel.

Sweco Projekt AS annab tööd 180 projekteerijale. Ettevõte kuulub Skandinaavia ja Ida-Euroopa suurimasse, 5500 töötajaga projekteerimiskontserni Sweco AB.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. January 2009, 12:49
Otsi:

Ava täpsem otsing