Taal: maksutulud võivad järgmisel aastal veelgi langeda

08. jaanuar 2009, 17:28

Ettevõtja Olari Taal hoiatas, et maksutulud
võivad isegi 2010. aastal praegusega võrreldes kuni 30 protsenti kukkuda.

„Mulle tundub, et kui mitte sel, siis järgmisel aastal kukuvad maksutulud veel paarkümmend protsenti. Kuidas riik eelarvega hakkama saab – see on juba väga keeruline,“ vangutas Taal pead.

Taali sõnul oli kohutav rumalus, et veel mõni aeg tagasi vaadati rõõmsalt pealt, kuidas käibemaksu laekumine suurendas riigieelarvet ega arvestatud, et see kõik tuli kinnisvarabuumist. Pärast sellist arutut optimismi ja kinnisvaramulli lõhkemist kokku kuivanud maksulaekumised tabasid valitsust külma dušina.

„Ei tahaks küll olla see, kes ütleb, et kõik on halvasti, aga tuleb tõdeda, et eelmine aasta ei olnud veel kõige hullem, saab veelgi hullemaks minna,“ hoiatas Taal.

Kahtluse all on ka eelmise aasta lõpus suure häälega räägitud valmisolek euro kasutuselevõtuks. „Aga millised on meie võimalused? Raha juurde trükkida meil võimalust ei ole, maksude tõstmise teed ei ole võimalik minna, eriti praegu, kus majandus on kokku tõmbamas. Ainuke võimalus on kärpida drastiliselt avaliku sektori kulusid. Kui palju neid kokku tõmmata annab, on iseküsimus,“ rääkis Taal.

Ta tuletas meelde, et kuna praegu keegi täpselt ei tea, millal maailmamajanduse langusega ühele poole saab, peab valmis olema väga hulluks stsenaariumiks ning sealhulgas ka just selleks, et maksutulusid laekub 2010. aastal 20–30 protsenti tänavusest vähem.

„Tuleb lõpetada pea liiva alla peitmine ja tulevikule näkku vaadata. Tegelikult peaks rahvale selgelt ja ausalt nendest stsenaariumidest rääkima hakkama. Inimesed ei ole ju lollid! See arusaam, mis meie valitsejatel täna on, et rahvas on nagu kari puukarusid ja neid ei tohi paanikasse ajada, tuleb ära lõpetada! Rahvas on piisavalt arukas, kui neile asju õigete nimedega seletada ja sellest oleks riigile ainult kasu,“ märkis Taal ning lisas, et lisaks ausale suhtumisele rahvasse on pärast seda ka tegusid vaja.

Maksu- ja tolliameti andmetel laekus mullu riigieelarvesse maksutulusid 70,3 miljardit krooni, mis on 95,7 protsenti kavandatust. Möödunud aastal kogunes maksuraha 2,7 miljardit ehk 3,9 protsenti enam kui tunamullu. Detsembris tegi kõige suurema miinuse käibemaks, mida kogunes võrreldes mullu sama ajaga üle 30% vähem ehk kõigest 1,4 miljardit krooni.

Käibemaksu laekus möödunud aastal 20,5 miljardit krooni, mis moodustab 90 protsenti eelarves ja lisaeelarves kavandatust. Mullu laekus käibemaksu aga tervelt 1,8 miljardit ehk kaheksa protsenti vähem kui tunamullu.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. January 2009, 12:23
Otsi:

Ava täpsem otsing