Pangaaktsiad Rootsis sajus

Romet Kreek 14. jaanuar 2009, 00:00

Rootsi pankade aktsiad olid taas löögi all. Esmaspäeval oli OMXSi suurim kukkuja SEB aktsia, eile oli pilt äravahetamiseni sama.

Kui vaadata uudiseid, siis ei olegi justkui midagi hullu lahti - või näib see nii vaid pealiskaudsel vaatamisel.

Morgan Stanley analüütikud, kes varem soovitasid SEB aktsiat hoida, leidsid, et see on müümist väärt. See ei tundu maailma vapustav uudis, mis turgu liigutaks. Või oodatakse uusi aktsiaemisioone?

Kuid võib-olla on meie lõunanaabrid kokku keetmas suppi, mis Baltimaades suurelt tegutsevaid Rootsi pankadele sugugi ei meeldi. Läti transpordiminister Ainars Slesers ütles televisioonis esinedes, et Rootsi pangad ei tohi eluasemelaenu maksmisega hätta sattunud inimesi korterist välja tõsta.

Sellega seoses võiks lahti mõtestada tagatisega ja tagatiseta laenude põhimõtted. Mida peavad mõtlema pangajuhid ja investorid, kui nende teada on neil õigus müüa tagatisi, kui laenud hapuks lähevad? Kas nüüd on siis olukord selline, et varem bilanssi kirja pandud tagatud laenudest saavad üleöö tagatiseta laenud kolmeks aastaks?

Sama minister leidis, et pangad ei tohi ka tõsta laenuintresse. Loodetavasti on need vaid ühe ministri vaimuvälgatused, millest ei saa seadust.

Parex panka päästnud Läti on võtnud vastu paketi hirmus rumalaid meetmeid. Ei teagi, on see nüüd nende endi idee või IMFi sõbraliku ajutrusti vili? Miks langetab Läti tulumaksu, kui teemaks on tööpuuduse kasv? Kuidas see avaldaks lühiajaliselt positiivset mõju? Miks tõsteti käibemaksu ajal, mil inimestel on niigi oht, et tuleb läbi ajada vähema rahaga ja kaupmeestel probleem müügiga? Miks kehtestas Läti tulumaksu hoiuse intressidelt saadavale tulule? Nii palju kui mina olen aru saanud, ei ole Läti probleemiks see, et sinna tungiks üle maailma kuum raha, millega Läti enam midagi mõistliku peale hakata ei oska. Olen aru saanud, et Läti probleem on raha vähene huvi riigi vastu. Miks seda siis minema peletada? Kas ei oleks olnud mõistlikum ajutiselt alandada käibemaksu ja tõsta tulumaksu? - Küsimusi kui palju.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:53
Otsi:

Ava täpsem otsing