Uus seadus tõmbab katte ametnike varalt

Kadrin Karner 16. jaanuar 2009, 00:00

Eile kooskõlastusringile saadetud korruptsioonivastase seaduse eelnõu muudab riigiametnike majanduslike huvide deklaratsioonid avalikuks, vähendab deklarantide arvu ja hoiab aastas kokku umbes kaks miljonit krooni.

Senini oli põhiseadusega vastuolus ametiisiku ametikohustuste välise tegevuse ehk kõrvaltegevuse vabaduse keelamise põhimõte ning riik võis teha erandi, lubades ametnikul ettevõtjana või teise tööandja juures töötamist, siis nüüd on see üldiselt kõikidel ametnikel lubatud. Riik otsustab, kes ja millistel tingimustel seda teha ei tohi. "Selline lähenemine on kooskõlas ka põhiõiguste piiramise üldise loogikaga," lisas ministeeriumi karistusõiguse ja menetluse talituse nõunik Tanel Kalmet.

Ministeeriumi kriminaalteabe ja analüüsi talituse juhataja Mari-Liis Sööt ütles, et kui praegu näiteks saab ametiisik oma uue kalli auto abikaasa nimele kirjutada, siis eelnõu kohaselt on ta kohustatud ka selle uue auto deklareerima, kui ta seda püsivalt kasutab

Korruptsioonivastase seaduse eelnõu üle tuleb kindlasti palju vaidlemist, kuid olen seisukohal, et kõik ametnike tulud peavad olema avalikud, ütles justiitsminister Rein Lang aripaev.ee-le.

Küsimusele, kas peaminister Andrus Ansipi soovitusel kontoseisude avalikustamine ka kõne alla tuleb, vastas Lang: "No vaatame! Igatahes kõik tulud peavad olema avalikud, privaatsus ei ole ametnike jaoks."

Korruptsioonijuhtumid tulevad igal juhul avalikuks, ütles Saue linnapea Orm Valtson.

"Eesti ühiskond on nii väike ja avatud, siin ei püsi mitte miski luku taga. Varem või hiljem jõuab kõik avalikkuse ette," kommenteeris Valtson tulevast seadusmuudatust.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:54
Otsi:

Ava täpsem otsing