BÖRS: läheb jaanuar, läheb terve aasta

Mait Jüriado 16. jaanuar 2009, 23:12

Kukkuv jaanuar võib tähendada kukkuvat
aastat. USA aktsiaturud kukkunud aasta algusest 6%. Indeksid USAs täna alla
protsendi plussis.

Kõige paremini on iseloomustanud tänast turuolukorda Stewart Capital Advisors LLC investeerimisjuht Malcolm Polley, kelle arvates on pankade aktsiatesse investeerimine täna rumalate mäng, kuna pangad ei kasva. See mäng, mida kõik praegu mängivad on: "kui pisikesteks tükkideks pangad lagunevad?".

USA valitsus tagas täna garantiidega taas nii Citigroupi kui ka Bank of America varasid 400 miljardi dollari ulatuses. Paljude arvates on finantssektori gigandid liiga suured, et lasta neil kukkuda. Pangad siiski lagunevad ning suurtest hiiglastest on saamas pisemad tegelased.

Aastat on USA aktsiaturud alustanud sama halvasti kui mullugi. S P 500 indeks on kukkunud sellel aastal 6%, aasta tagasi kukuti sama ajaga sama palju. 2008. aastal kukkus indeks kokku 38%.

Kukkuv jaanuar võib ennustada minekut tervele 2009. aastale. Stock Tradersi almanahhi asutaja Yale Hirsch on ehitanud teooria, mille järgi S P 500 indeksi aasta esimese kuu tulemus mõjutab kogu ülejäänud aastat. Alates 1950. aastast on teooria olnud 80% juhtudest täpne. Üks erand oli 1978. aasta, kui aasta lõpetati kõigest 1,1% kõrgemal eelmise aastaga võrreldes.

S P 500 indeks tegi viimase üheteistkümne aasta madalpunkti möödunud aasta 20. novembril 752,44 punkti juures ning Dow samuti samal kuupäeval 7449 punkti juures. Kui peaksid minema ka 2008. aasta põhjad, võiks pessimistlikumate prognooside kohaselt oodata S P 500 indeksi kukkumist 500 punkti juurde, mis oleks praegustelt tasemetelt veel umbes 41% allpool. Dow Jones tööstusindeks võiks maanduda 6000 punkti juures, kui otsida tehnilisi pidepunkte halva stsenaariumi korral.

Kolmekümnest suuremast USA lipulaevast koosnev Dow Jones tööstusindeks kerkis täna 0,84% 8281 punktini. Erinevate sektorite ettevõtetest koosnev S P 500 indeks tõusis 0,76% 850,1 punktini. Tehnoloogiasektorile keskenduv Nasdaq indeks lõpetas päeva plussis 1,16% ning väikeettevõtete indeks Russell 2000 tõusis 0,83%.

USA valitsus investeerib Bank of Americasse (BAC) 20 miljardit dollarit ning garanteerib panga varasid 118 miljardi dollari ulatuses. Citigroup saab garantiisid 301 miljardi dollari ulatuses. Mõlemad teavitasid aktsionäre suurtest kahjumitest. Bank of America teatas 1,8 miljardi dollari suurusest kahjumist ehk 48 USA senti aktsia kohta ning Citigroup 8,3 miljardi suurusest kahjumist. Merrill Lynch, kes võeti üle Bank of America poolt, kandis viimane kvartal kahjumeid 15 miljardi dollari ulatuses. Bank of America aktsiad kukkusid täna 13,7% ja maksid turu sulgudes 7,18 dollarit.

Citigroup (C) teatas täna neljanda kvartali kahjumiks 8,29 miljardit dollarit ehk 1,72 dollarit aktsia kohta. Aasta tagasi teeniti kahjumit 9,8 miljardit dollarit ehk 1,99 dollarit aktsia kohta. Analüütikute kahjumiprognoos oli 1,08 dollarit aktsia kohta. Pank kavatsetakse jagada ka kaheks üksuseks. Ettevõtte aktsiad olid täna 8,62% miinuses ja sulgusid täpselt 3,5 dollari peal.

USA suuruselt teine pank varade mahult JPMorgan Chase Co (JPM) kukkus täna USAs 6,24%. Deutsche Bank AG analüütik Mike Mayo alandas panga 2009. aasta kasumiprognoose, viidates suurenevatele krediidikahjumitele ning käibelangusele.

Allied Irish Banks Plc (AIB) kukkus täna madalaimale tasemele peale 1990. aastat. Täna kogunes miinust 18,02%. Bank of Ireland Plc (IRE) ADR kukkus USAs 12,11%, mis on madalaim tase peale 1996. aasta septembrikuud.

USA tarbijahinnad langesid detsembris 0,7% võrreldes novembriga. Analüütikud ootasid 0,8%-list kukkumist. 2008. aastal kasvasid tarbijahinnad USAs vaid 0,1%, mis on madalaim alates 1954. aastast.

Eile teatas tulemused kiibitootja Intel (INTC). Ettevõtte kasum kukkus 90%, mis vastas ka analüütikute ootusele. Puhaskasumiks teenis ettevõte 234 miljonit dollarit ehk neli senti aktsia kohta. Aasta varem oli kasumiks 2,27 miljardit dollarit ehk 38 senti aktsia kohta. Inteli aktsiad olid täna tõusus 3,39%.

Terra Industries Inc (TRA) rallis 25,78%. CF Industries Holdings Inc. (CF) ostab ettevõtte 2,1 miljardit dollari eest, luues niimoodi maailma suurima avalikult börsil kaubeldava lämmastikutootja.

Biotech Genentech (DNA) prognoosib selle aasta kasumiks väiksemaid numbreid kui analüütikute ootused. Ettevõtte aktsiad tõusid 0,02%.

Estee Lauder (EL) kukkus täna 10,06%. Clinique ja Bobbi Browni kosmeetikatootja kärpis 2009. aasta kasumiprognoose ning viitas järsult halvenenud turuolukorrale.

Genworth Financial (GNW) tõusis 15,53%. Kindlustaja taotlus saamaks hoiustajaks on ikka veel õhus, kuigi tähtaeg kukkus eile. Positiivse vastuse korral saab ettevõte ligipääsu TARP-programmi rahale.

Nafta maksis börsipäeva lõpus viimati USAs Nymexil 35,9 dollarit barrel ehk +1,4%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. January 2009, 23:08
Otsi:

Ava täpsem otsing