Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Kohv võib põhjustada hallutsinatsioone

16. jaanuar 2009, 17:06

Inimesed, kes joovad päevas vähemalt kolm
tassi kanget kohvi (või seitse tassi lahustuvat kohvi), kogevad sagedamini
hallutsinatsioone.

Teadlased leidsid, et palju kofeiini tarbivad inimesed (olenemata kofeiini allikast, milleks võis olla kohv, tee, šokolaad, kofeiiniga energiajoogid või tabletid) kuulsid vähe kofeiini tarbivatest inimestest kolm korda sagedamini olematuid hääli või nägid hallutsinatsioone, kirjutas LiveScience.

Kuigi enamike kohvisõltlaste hallutsinatsioonid ei ole tõsised, võib selline nähtus mõnikord häirida igapäevaelu ning olla haiguslik.

Teadlaste hinnangul võrdub seitsme tassitäie lahustuva kohvi joomine umbes 315 milligrammi kofeiini tarbimisega. Sama efekti annab kuus tassi kanget teed, üheksa pudelit Coca-Colat ja neli Red Bulli.

Kofeiin on kesknärvisüsteemi stimulant, mis hoiab ajutiselt eemal unisuse. Peaaegu 90 protsenti läänemaailma inimestest tarbib igapäevaselt mingis vormis kofeiini. Kofeiin imendub maos täielikult 45 minuti jooksul peale tarbimist.

Mõõdukates kogustes tarbituna aitab kofeiin suurendada vaimse või füüsilise töö tegemise võimet, suurtes kogustes on kohv aga mürk, mis põhjustab närvilisust, ärritust, rahutust, lihaste tõmblemist, unetust, peavalusid ja südame pekslemist, on näidatud varasemates uurimustes.

Uurimuses osales 200 mittesuitsetavat Suurbritannia üliõpilast, kel paluti kirjeldada oma igapäevast kofeiini sisaldavate toodete tarbimist. Seejärel hinnati nende stressitaset ning kogetud hallutsinatsioone. Kõige sagedamini andsid küsitletud teada olematute häälte kuulmisest ning nägemustest, mõned osalenud tunnetasid ka surnute kohalolu.

Seletus võib seisneda kofeiini omaduses süvendada stressi füsioloogilisi efekte. Stressi ajal vabastab keha hormooni nimega kortisool. Kui inimene on hiljuti tarbinud kofeiini, vabastatakse stressivastusena rohkem kortisooli. Kõrgem kortisooli tase võibki viia hallutsinatsioonide tekkeni, ütles uurimust juhtinud Durhami ülikooli psühholoogiateadlane Simon Jones.

Jones ja tema kolleegid oletasid, et psühhootilisi kogemusi, sealhulgas hallutsinatsioone, esineb sageli ka tervetel inimestel, seega uurisid nad kofeiini ja hallutsinatsioonide vahelist seost just tavainimeste, mitte psühhiaatriahaigla patsientide või antipsühhootilisi ravimeid tarbivate inimeste peal.

Hallutsinatsioonide tekkega on seotud palju faktoreid, sealhulgas ka lapsepõlves kogetud traumad, kuid vähemalt osaliselt toimivad kõik need tegur keha stressireaktsiooni kaudu, ütles Jones. "Hallutsinatsioonid ei pruugi viidata veel vaimuhaigusele,“ kinnitas Jones. „Enamus inimesi on kogenud olematute häälte kuulmist, umbes kolm protsenti inimestest kuuleb selliseid hääli regulaarselt. Enamik neist inimestest saavad endaga väga hästi hakkama ja elavad normaalset elu.“

Kofeiini ja hallutsinatsioonide vaheline seos võis tuleneda ka sellest, et hallutsinatsioone kogevad inimesed püüavad kofeiini abil nägemuste ja häältega toime tulla, ütles uurimuses osalenud teadlane Charles Fernyhough. „Et kindlalt selgeks teha seose suunda, on vaja põhjalikumaid uurimusi,“ ütles Fernyhough.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. February 2009, 16:40
Otsi:

Ava täpsem otsing