Uued presidendid mõjutavad aktsiahindu

20. jaanuar 2009, 17:48

Eile ametisse vannutatud USA uus president,
järjekorras 44, on lubanud uusi alguseid, uusi tuuli ja maailma murede
parandamist.

Lisaks on Barack Obama ametisseastumine ajalooline ka kõikide unistuste maa igavesest ajast igavesti kestnud rassiküsimuse kohapealt, mis kannab suuri lootusi tumedanahaliste inimeste seas.

Kui jätta kõrvale Obama erisused võrreldes varasemate riigijuhtidega, siis mida on seni arvanud presidentide ametisseastumisest aktsiaturud?

Rob Hanna on oma blogis teinud huvitava kalkulatsiooni. Võttes arvesse alates 1921. aastast ametisse valitud presidendid (just nimelt valitud, mitte muul moel pukki saanuid), jääb nimekirja 11 presidenti – Warren G. Harding (1921), Herbert Hoover (1929), Franklin Roosevelt (1933), Dwight Eisenhower (1953), John Kennedy (1961), Richard Nixon (1969), James Carter (1977), Ronald Reagan (1981), George H.W. Bush (1989), William Clinton (1993) ja George Bush (2001).

Vaadates Dow Jonesi tööstuskeskmise liikumist ametisse astumise päeval, siis väga julgustavaid tulemusi statistika ei näita, sest peale Eisenhoweri ja Kennedy võidukõnede keegi teine investoreid suurest rõõmust aktsiaturgudele sisseoste tegema ei innustanud.

Kui jätta esimese õhtu ärevusõhinuse tulemused kõrvale ja investeerida kümneks päevast alates ametisseastumisest, olid tulemused hoopis põnevamad. Kõik investeeringud peale Carteri ja Reagani ametiaja alguse, jäid ilusasse plussi. Sarnaseid tulemusi tõi ka 75päevaline investeering.

Ilmselt ei tohiks sellisest, ilmselt mitte just kõrgeima teaduslikkuse tasemega statistilisest analüüsist otsemaid kindlat seaduspärasust järeldada, aga julgematele oleks see kindlasti hea võimalus Obama isiku ajaloolisuse testimiseks.

Kas tema ametiaja esimesed nädalad toetavad varasemaid tulemusi või saadavad korda midagi hoopis enneolematut?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. January 2009, 17:48
Otsi:

Ava täpsem otsing