Vene uus masuuditerminal piirab Eesti transiidi kasvu

20. jaanuar 2009, 20:38

Tänavu Venemaal Ust-Luugas valmiv terminal
vähendab masuudi transiiti läbi Eesti ligi veerandi võrra, millest kaotavad nii
Tallinna Sadam kui Eesti Raudtee.

Samas pärsib Eesti Raudtee infrastruktuuri tasude metoodika venelaste suurenevat huvi teisi kaupu läbi Eesti vedada. "Kui Ust-Luuga terminal hakkab täies mahus tööle, võiks kaotsiminev masuudikogus olla 5-5,5 miljonit tonni aastas," rääkis transiidiekspert Raivo Vare. See on veerand Tallinna Sadamat läbivast vedellastist, millest enamus ongi masuut.

Kui arvutada Vare pakutud number tonnidest ümber vaguniteks, tähendab see aastas 1400-1500 masuudirongi kadu. Seda ohtu aga pole, et Eesti masuudiärist täiesti kõrvale jääks, sest Tallinn on piirkonna ainuke sadam, kuhu saavad sisse sõita suured tankerid. Mida madalamal on aga naftatoodete hinnad, seda suurem on laevaveo hinnatundlikkus.

Eesti Raudtee juhatuse esimehe Kaido Simmermanni sõnul ollakse nii selle kui järgmise aasta plaanides masuudiveo vähenemisega arvestatud.
Tallinna Sadama nõukogu esimees Neinar Seli ütles, et ettevõte plaanib sel aastal kaubaveo ning puhaskasumi osas olla eelmise aasta tasemel, kui sadamaid läbis 29 miljonit tonni kaupa ning ettevõtte puhaskasum oli suurusjärgus 400 miljonit krooni.

Masuudi asemel oodatakse teisi kaupu. Kui headel aegadel vähendas Venemaa oma toodete transiiti läbi Eesti poliitilistel põhjustel ning seda enda jaoks suhteliselt valutult, siis muutunud majandusolukorras on venelastel üha suurenev huvi kaupa müüa ning seega transiiti suurendada.

"Tahtjaid on söe, väetiste ja naftaproduktide vedamiseks, kokku kümne miljoni tonni peale," rääkis Kaido Simmermann. Kuid huvilisi peletab Eesti Raudtee veotariifipoliitika, mille järgi infrastruktuuri kasutamise tasud tõusevad, kui veetavad kaubakogused vähenevad. Raivo Vare sõnul on tegu vale loogikaga, mis oli ehitatud lootusel, et kaubakogused kasvavad.

Loe lisa homsest Äripäevast.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. January 2009, 20:38
Otsi:

Ava täpsem otsing