Ekspordi langus kisub Soome SKP miinusesse

21. jaanuar 2009, 12:00

Soome sisemajanduse kogutoodangut
langusesse kiskuva ekspordi vähenemise mõju on tänavu rängim Teisest
maailmasõjast alates, kirjutab Kauppalehti.

Nordea panga prognoosi järgi kahaneb Soome eksport tänavu 4%, Aktia hinnangul 3,5%.

Üheksakümnendatel aastatel oli ekspordi kahanemine protsentuaalselt küll suurem, kuid toona oli ekspordi osakaal vaid viiendik SKPst. Mullu oli ekspordi osakaal juba 45%, kirjutas leht. See on põhjus, mis muudab Soome nagu ekspordist sõltuva Saksamaa maailmamajanduse langusest kergesti haavatavaks.

Nordea prognoosi järgi kahaneb maailmamajanduse kasvutempo tänavu 0,6%-le.

Eksport on aga vaid osa Soome majandusest. Nordea usub, et eratarbimine kasvab Soomes alanud aastal 1%. Aktia prognoosib eratarbimise kasvu 2%. Ostujõudu hoiavad üleval palgatõusud ning valitsuse maksukärped, samuti inflatsiooni alanemine. Samas import väheneb 3%.

Nordea prognoosi järgi kahaneb Soome SKP tänavu 1,3%.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. January 2009, 12:27
Otsi:

Ava täpsem otsing