BÖRS: tujutõstjad ja tujurikkujad

Mait Jüriado 22. jaanuar 2009, 23:09

USA börsid tegid peale eilset kosutavat
tõusupäeva keerulise miinuspäeva. Indeksid -2%.

USA aktsiaturud olid Apple eileõhtustele majandustulemustele üsna positiivselt häälestatud, kui peo rikkusid ära Microsoft ning Nokia. Mõlemalt kesised tulemused. Hommikune pool börsipäevast kulges taas müüjate dirigeerimisel, päeva lõpus suudeti siiski veidi kosuda. Muret valmistas jätkuvalt Citigroupi ning Bank of America käitumine. Tänased aktsialiikumised ei olnud just väga lootustandvad ning viitavad jätkuvalt pankade probleemidele.

Suurimad USA aktsiaindeksid pole aga novembrikuu põhjadest kuigi kaugel. Kui lähiajal turg jalgu alla ei saa, oleks loogiline oodata põhjade testimist. Kui pangasektorist tuleb jätkuvalt negatiivseid signaale, võib olukord turgudel minna taas kriitiliseks. Mõningast lootust võib investoritele pakkuda see, et indeksid on tehnilisest poolest üsna suurelt üle müüdud.

Kolmekümnest suuremast USA lipulaevast koosnev Dow Jones tööstusindeks kukkus 1,28% 8123 punktini. Erinevate sektorite ettevõtetest koosnev S P 500 indeks langes 1,52% 827,5 punktini. Tehnoloogiasektorile keskenduv Nasdaq indeks lõpetas päeva miinuses 2,76% ning väikeettevõtete indeks Russell 2000 kukkus 3,05%.

S P 500 indeks on sellel aastal kukkunud 9%. Analüütikud ja ettevõtted on hoogsalt ettevõtete kasumiprognoose alandanud. Kärbitud on kõikide varaklasside sihte alates naftast lõpetades arvutikiipidega.

Makrostatistika täna investoritele rõõmu ei valmistanud. Kukkusid nii uute majade ehitusnumbrid kui ka töötu abiraha saajate arv.

Täna avaldatud detsembrikuu uute majade ehitusnumbrid midagi head ei näidanud. Uute majade ehitus kukkus 15% sesoonsusega korrigeeritud näidule 550 000, mis on rekordiliselt madal tulemus. Ehituslubade väljastamised kukkusid 12,3% rekordiliselt madalale tasemele 363 000 loale.

Nädalane töötu abiraha saajate arv ronis 62 000 saaja võrra sesoonsusega korrigeeritud 589 000 saajale. Aastaga on saajate arv tõusnud 82% ning viimati oli saajate arv nii kõrgel 1982. aasta novembrikuus.

Apple (AAPL) tõusis 6,68%. Arvutitootja kasum kasvas 2% ning parandati ka kasumimarginaale. Apple populaarne toode iPod müüs siiski veidi nõrgemalt kui analüütikud olid oodanud.

Microsoft (MSFT) teatas täna enne turgu tulemused ja aktsiad vajusid 11,71% miinusesse. Ettevõte teenis teises kvartalis 0,47 dollarit aktsia kohta, mis on 0,02 dollarit vähem analüütikute ootusest. Ettevõte koondab ka 5000 töötajat erinevatest osakondadest järgmise 18 kuu jooksul. 1400 töötajat said koondamisteate täna. Loe pikemalt Microsofti tulemustest siit.

Äripäeva väljamõeldud tegelane Investor Toomas, kes opereerib pärisrahaga, ostis tänavu 14. jaanuaril portfelli 165 Microsofti aktsiat hinnaga 19,57 dollarit tükist, kuid pidi täna aktsiatega pisikese tagasilöögi vastu võtma. Kuid ajahorisont on väga pikk ning suured kõikumised Toomast ei hirmuta. Pikemalt loe siit.

Nokia (NOK) kukkus päeva lõpuks 10,28% ja aktsiad maksid sulgemisel 11,95 dollarit. Maailma suurima mobiilitootja müük kukkus 19% neljandas kvartalis ning ootab selle aasta müügimahtude kukkumist 10%. Kasumimarginaalide prognoose alandati samuti. Loe pikemalt Nokia tulemustest siit.

Intel Corp. (INTC) koondab 6000 töötajat tootmisüksustest. Ettevõtte aktsiad langesid päeva lõpuks 3,32%.

Internetioksjoni pidaja EBay (EBAY) kasum kukkus 31%. Ettevõtte aktsiad lõpetasid päeva miinuses 12,12%.

Seagate Technology (STX) kukkus 24%. Kõvakettatootja teatas oma esimeses kahjumist alates 2004. aastast. Kärbiti ka dividende 75%.

Elektroonikatootja Sony Corp. (SNE) USA börsil noteeritud aktsiad kaotasid täna 14,39% oma väärtusest. Ettevõte hoiatas, et võib saada märtsis lõppeva aasta eest 2,9 miljardit dollarit kahjumit. Loe pikemalt siit.

Mitmed pangad teatasid täna hommikul kahjumitest. Nendes eas olid SunTrust (STI), KeyCorp (KEY), Fifth Third (FITB) ning Popular (BPOP).

Pangandussektoris olid täna ilma tegemas jälle vanad nimed. Citigroup (C) kukkus 15,26%, Bank of America (BAC) kukkus 14,52%. JPMorgan Chase Co. tõusis 2,08%, Morgan Stanley (MS) lõpetas päeva 4,27% tõusus.

Finantssektorisse ei andnud positiivset tooni ka pankade tegevjuhtide hiljutised aktsiaostud. Bank of America tegevjuht Ken Lewis ostis 200 000 panga aktsiat ning J.P. Morgan Chase juht Jamie Dimon 500 000 panga aktsiat.

DryShips Inc. (DRYS) kukkus täna 27,66%. Laevade omanik, mis transpordivad tooraineid, teatas kaheteistkümne laeva müügi tühistamise ning peatas dividendide maksmise. Neljanda kvartali kasum oli 71 USA senti aktsia kohta. Analüütikud ootasid aga Bloombergi andmetel 1,24 dollarit kasumit aktsia kohta.

Peale turu sulgemist teatab tulemused Google (GOOG), Advanced Micro (AMD), Intuitive Surgical (ISRG) ning Capital One (COF).

Nafta maksis päeva lõpus USAs Nymexil 42,85 dollarit barrel ehk -1,61%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2009, 23:10
Otsi:

Ava täpsem otsing