Seaduseelnõu ei pruugi vee hinda Tallinnas alla tuua

23. jaanuar 2009, 17:01

Keskkonnaministeeriumis töös olev
seaduseelnõu, millega tahetakse vee- ja heitvee hinna reguleerimine anda
omavalitsuste kontrolli alt konkurentsiameti kontrolli alla, ei pruugi vee hinda
Tallinnas alandada, nagu seda loodab omanike keskliit.

Tänasel omanike keskliidu korraldatud ümaralaual jõuti ühisele seisukohale, et kui vee hinna kontroll läheks üleriigiliselt konkurentsiametile, tagataks sellega läbipaistev vee hinna kujunemine, jätkusuutlik veeteenuse osutamine ja vee hind ei kõiguks nii palju nagu seni.

„Need on sellised seosed ja küsimused, mille kohta tuleb teha analüüs. Meie tegeleme peaasjalikult eelnõu koostamisega,“ vastas keskkonnaministeeriumi asekantsler Harry Liiv küsimusele, kas Tallinna Vesi on sunnitud pärast seaduse jõustumist vee hinda Tallinnas langetama. „Me peame kahtlemata arvestama eelnõu koostamisel ka seda, millised mõjud võivad sel olla,“ toonitas ta. Liiv ei usu, et seaduse jõustumisel kohe väga drastilised mõjud ilmneks, sest näiteks Tallinna Veel on Tallinna linnaga leping, millega peab arvestama, seal on vastavad kohustused paika pandud. „Siin riik ei sekku,“ kinnitas Liiv.

Seaduseelnõu tehes on Liivi sõnul oluline kohtuda erinevate huvigruppidega ja saada teada, kuidas eelnõus kirjutatu läheb korda erinevatele huvigruppidele. „Nagu kuulda oli: see, mida keskkonnaministeerium on ette valmistamas, sobib paljudele huvigruppidele,“ tõdes asekantsler.

Liivi sõnul tehakse praegu nii-öelda normtehnilisi ja õiguslikke analüüse, mis mõne kuu jooksul valmivad ja siis läheb eelnõu kooskõlastusringile.

Ümarlaual osalesid lisaks omanike keskliidu esindajatele ja keskkonnaministeeriumi asekantslerile Harry Liivile majandus- ja kommunikatsiooni ministeeriumi esindaja, konkurentsiameti esindajad, Tallinna linna, vee-ettevõtjate liidu ja Tallinna Vee esindajad ning advokaadibüroo Glimstedt vandeadvokaat.

Omanike keskliit on riigile ette heitnud, et vee- ja heitvee monopolide hinnakujundus on siiamaani reguleeritama erinevalt kaugkütteettevõtetest, mis alluvad konkurentsiameti kontrollile. Keskliidu hinnangul illustreerib tekkinud olukorda tõik, et monopoolne Tallinna Vesi teenis 2007. aastal 820miljonilise käibe juures 330 miljonit krooni kasumit, mis tuleb otse või kaudselt 400 000 pealinlase taskust.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2009, 17:01
Otsi:

Ava täpsem otsing