Ettevõtjad ütleksid erafirmas tööd otsivale riigiametnikule 'ei'

Katre Pilvinski 27. jaanuar 2009, 00:00

"Riigiametnikku ei palkaks. Ma arvan, et see tekitaks küsimusi huvide konflikti kohta," ütles Skype Eesti juht Sten Tamkivi justiitsministeerium uue korruptsioonivastase seaduse eelnõu kohta, mis lubaks ametnikel samal ajal töötada ka mõnel muul ametikohal.

"Inimeselt, kelle me palkame, eeldame täielikku panust Skype'i tegemistesse. Meil pole tavaks kohakaasluse alusel inimesi kaasata," lisas ta.

Ametnike töötamine ettevõtjana vajab Tamkivi sõnul reguleerimist, et vältida huvide konflikti tekkimist. "Kui keegi hoiab oma ämmasid juhatuses, siis on kindlasti mõtet seda olukorda paremini reguleerida," lisas Tamkivi.

Nordea juht Vahur Kraft ütles, et tööjõuturu paindlikumaks muutmine on tervitatav, kuid praktikas osutuks riigiametniku töölevõtmine panka võimatuks. "Saan aru, et eelkõige on mõeldud olukordi, kus riigiametnik annab põhitöö kõrvalt välja näiteks kokaraamatu, käitumisjuhised või tegeleb muu kõrvaltegevusega, mis tema tööd riigiametnikuna ei sega," ütles ta.

"Krediidiasutusena tuleb meil lähtuda krediidiasutuste seadusest, mis küll otseselt ei keela riigiametnikku tööle võtta, kuid seaduse mõttega ei oleks see ilmselt kooskõlas ja praktikas osutuks suure tõenäosusega võimatuks," märkis ta.

Justiitsministeeriumi karistusõiguse ja menetluse talituse nõuniku Tanel Kalmeti sõnul lähtub eelnõu ametiisiku kõrvaltegevuse vabaduse põhimõttest. "Teisisõnu tähendab see, et üldiselt on ametiisikul lubatud ettevõtjana või teise tööandja juures töötada," lisas ta. Kalmet tõi näiteks, et üldjuhul pole põhjust, miks peaks ametnikul olema keelatud turismitalu pidamine või kokaraamatute väljaandmine juriidilise isiku kaudu, kui ta oma ametikohustustest lähtuvalt selle firmaga tehinguid ei tee ega muudmoodi kokku ei puutu.

"Praegu on olukord selline, et formaalselt pannakse juhatuse liikmeks abikaasa või ämm, reaalselt aga tegeldakse juhtimisega ikka ise edasi. Uue korra järgi oleks aga kõik palju läbipaistvam," sõnas Kalmet.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:55
Otsi:

Ava täpsem otsing