BÖRS: teine päev päevaalguse optimismi USAs

Mait Jüriado 27. jaanuar 2009, 15:40

USA indeksfutuurid roninud protsendiga
plussi. Täna teatamas majandustulemused rida ettevõtteid.

USA indeksfutuurid on alustamas teist päeva optimistlikes toonides ning turg tõotab avaneda üle poole protsendi plussides. Krediitkaardiettevõte American Expressi ning kiibitootja Texas Instrumentsi kasumiaruanded polnud küll roosilised, kuid ei pakkunud niigi madalatele analüütikute ootustele suurt üllatust. Muutused futuurides ei prognoosi alati õigesti ette aktsiahindade liikumist turu avanedes.

Enne turu avanemist teatab tulemused U.S Steel (X) ning Peabody Energy (BTU). Peale turu sulgemist teiste seas Yahoo! (YHOO), E*Trade (ETFC) ja Sun Microsystems (JAVA).

Fannie Mae teatas, et vajab 11-16 miljardit lisadollarit kahjumite korvamiseks, mis saadud hüpoteeklaenudega.

American Expressi (AXP) neljanda kvartali kasum kukkus 79%. Ettevõtte aktsiad eelturul 5% rohelises.

Texas Instruments (TXN) teatas 3400 töötaja koondamisest. Kasumit teeniti viimases kvartalis 107 miljonit dollarit. Aasta varem saadi kasumit aga 756 miljonit dollarit.

DuPont (DD) sai 629 miljonit dollarit kahjumit neljandas kvartalis. Samuti kärbiti prognoose selleks aastaks. Eeluturul aktsiad õige pisut plussis.

Verizon Communications (VZ) teatas analüütikute ootustele vastava kasumiaruande. Käive kasvas ettevõtte 42%.

Saksa tehnoloogiaettevõte Siemens (SI) teatas analüütikute ootuseid ületanud esimese kvartali kasumist. Kasum ettevõtte peamistest sektoritest – tööstus, energeetika ja tervishoid – kasvas 20 protsenti kahe miljardi euroni. See on 9,3 protsenti kõrgem analüütikute prognoosist, mis oli 1,83 miljardit eurot. Ka USAs noteeritud ettevõtte aktisad on teinud läbi üle 5%-lise tõusu.

Jaapani maakler Nomura Holdings (NMR), kes võttis üle enamiku pankrotistunud panga Lehman Brothersi äridest Euroopas ja Aasias, teatas 3,8 miljardi dollari suurusest kahjumist, mis oli tingitud muuhulgas ka Bernard Madoffi püramiidskeemi pettuses ja Islandist.

Maailma suurim biotehnoloogiaettevõte Amgen (AMGN) teatas nigelamad tulemused kui analüütikud ootasid. Ettevõtte aktsiad USAs eelturul paar protsenti miinuses.

Aasia aktisaturgudest oli uue aasta puhul enamus turgudest kinni. Jaapan rallis. Jaapani Nikkei 225 +4,93%. India BSE Sensex 30 indeks +3,8%. Austraalia S P/ASX 200 indeks +3,03%. Uus-Meremaa NZX 15 indeks +1,5%.

Euroopa aktsiaturud seni kulgenud valdavalt miinuslainel. Londoni FTSE 100 -0,95%, Saksamaa DAX -0,46%, Prantsusmaa CAC 40 -0,74%, Šveitsi Swiss Market index -1,39%, Soome OMX +0,21%, Rootsi OMX 30 -0,95%, Venemaa Micex -1,61% ja RTS +0,08%.

Kullaunts dollarites maksis viimati 899 dollarit ehk -1,1%.

Nafta maksis viimati USAs Nymexil 44,8 dollarit barrel ehk -2%.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. January 2009, 23:08
Otsi:

Ava täpsem otsing