Teisipäev 6. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Saksa ettevõtjate optimism üllatas

27. jaanuar 2009, 14:13

Saksa valitsuse plaanid toetada Euroopa
suurimat majandusruumi rekordilise abipaketiga on ilmselt hajutanud Saksa
ettevõtjate muremõtteid, tuues aasta alguses usaldusindeksi ootamatu tõusu.

Münchenis asuva Ifo instituudi täna avaldatud ärikliima indeks kerkis jaanuaris 83 punktile detsembri 82,6 punktilt, tulles enamikele majandusekspertidele üllatusena. Maailma majanduskonjunktuuri languses oodati pigem süngemat meeleolu ka Saksa ettevõtjatelt, kirjutas Financial Times.

Meeleolu tõus võib olla esimene ettevaatlik kinnitus Saksa valitsuse prognoosidele, et Saksamaa majandus aasta teisel poolel stabiliseerub. Muuhulgas võib see peatada Euroopa Keskpanga uued intressikärped majanduse ergutamiseks.

Ifo instituut hoiatas, et Saksamaa tööstustootjad on tuleviku suhtes siiski jätkuvalt pessimistlikud ja jätkavad koondamisi, kuid jaemüüjad, hulgimüüjad ja isegi ehitusfirmad olid tulevikuväljavaadete osas detsembriga võrreldes optimistlikumad.

Ifo indeksi avaldamine langes kokku valitsuse uue abipaketi allkirjastamisega, mis süstib majandusse lähemal kahel aastal täiendavad 50 miljardit eurot.

Majandusekspertide sõnul ei ole indeksi esimene tõus kaheksa kuu jooksul siiski veel märk majanduse toibumisest. Küll aga võib see tähendada, et valitsuse kulutuste suurendamine koos alaneva inflatsiooniga julgustab eratarbijaid.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. January 2009, 14:13
Otsi:

Ava täpsem otsing