Sweco projekteerib Viimsi poolsaare veevarustust

27. jaanuar 2009, 12:49

Sweco Projekt projekteerib vee-ettevõttele
Viimsi Vesi joogivee käitlusjaama, mille ülesanne on põhjavee puhastamine
ülemäärastest rauaühenditest ja radionukleiididest.

Viimsi Vesi loodab Lubja mäel oleva veetöötlusjaama valmis saada hiljemalt 2010. aasta alguses.

Sweco Projekti keskkonnadivisjoni direktori Toomas Kärmiku sõnul hõlmab projekteerimine kolm 2000kuupmeetrist veereservuaari ja veetöötlushoone veetöötlusseadmete, pumpla ja tehniliste ruumidega. Järgmises etapis projekteeritakse administratiivhoone, garaažid, töökojad ja laod.

"Viimsi veetöötlusjaama projekt on väga spetsiifiline, sest kambriumi põhjavee horisondist võetav põhjavesi on rikas radionukleiidide poolest, veetöötlusjaama kavandatav tehnoloogia võimaldab nende taseme nõutavaks muuta," rääkis ta.

ASi Viimsi Vesi juhatuse liige Toivo Eensalu ütles, et puhtast joogiveest on Viimsi poolsaarel räägitud aastaid. Samuti on pikalt ja põhjalikult uuritud vee puhastamise võimalusi. Uue veetöötlusjaamaga saab hakata pakkuma kõigile nõuetele vastavat joogivett, kust on eraldatud ülemäärased väävelvesiniku, süsihappegaasi, raua, radooni, uraani, raadiumi, mangaani kogused, kinnitas ta.

"Tahame hakata ehitama käesoleval aastal ja loodame veetöötlusjaama valmis saada varemalt juba käesoleval aastal," sõnas Eensalu. "Rajame poolsaare keskele uued puurkaevud, vesi puhastatakse Lubja mäel 52 meetri kõrgusel merepinnast asuvates reservuaarides, pidevalt on valmis ühe päeva joogivee varu. Suudame veega varustada ka eriolukorras – näiteks, kui ei ole elektrit," rääkis ta.

Viimsi valla mandriosas elab 15 000 inimest.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. February 2009, 12:19
Otsi:

Ava täpsem otsing