Kristen Michal: Reformierakond ei tõuka II samba teemat tagant

28. jaanuar 2009, 14:39

Reformierakonna peasekretäri Kristen
Michali kinnitusel ei algatanud nemad ideed peatada riigipoolsed
sissemaksed teise pensionisambasse ega hakka seda ka tagant tõukama.

Samas ei välistanud Michal selle teema arutamist, kui keegi riigi maksete peatamise küsimuse n-ö lauale paneb. Kõik kolm valitsuse osapoolt on lubanud koalitsiooninõukogus, et hoidutakse kategoorilistest väljenditest ükskõik mis ideede suhtes, lisas ta.

"Me kindlasti kõiki mõtteid arutame, ükskõik kui halvad või rumalad need parajasti on," ei välistanud Michal teise samba teema kerkimist. Mulle isiklikult mõte kogumispensioni sambasse riigipoolsete maksete lõpetamisest ei meeldi, pean seda üsna sõnamurdlikuks, kui riik loobuks teise sambasse sissemaksetest, ütles ta.

"Kui keegi selle idee paneb lauale, siis me arutame seda. Ma ei tea, kes selle Kaarel Tarandi idee võiks lauale panna, kas IRL või sotsiaaldemokraadid," kommenteeris Michal teema võimalikku arutamist koalitsiooni osapoolte vahel.

Michal kinnitas, et erinevalt täna Eesti Päevalehes väidetust pole pensionimaksete peatamise idee reformierakonna oma. "Rääkisime ka Päevalehega, et tegemist on tühja paanikaga. Nii mina kui Jürgen Ligi ütlesime, et see ei ole tõsi, mis nad artiklis väidavad, tegemist ei ole kuidagi reformierakonna ideega," märkis ta. Neil oli lugu selleks ajaks tehtud, kui me eile õhtul kell seitse nendega rääkisime, oli Michal tekkinud olukorraga rahulolematu.

Päevaleht kirjutas täna, et reformierakond on hakanud arutama ideed, kas peatada ajutiselt või lõpetada riigipoolsed maksed teise pensionisambasse, et sealt saadava rahaga päästa pensionide tõus. Michal ütles Päevalehele, et see oli kunagi ka eelarvekärpeid arutanud nn krokodilli komisjonis arutlusel.

Michal tõdes Äripäevale, et teemat tõepoolest käsitleti seal, aga toona võeti see maha, sest kõik kolm osapoolt nentisid, et see pole hea mõte. "Tollal tuli see rahandusinimeste poolt, nüüd on see uuesti pandud ajaleht Sirp kaudu Kaarel Tarandi sule läbi lauale," kinnitas reformierakonna peasekretär.

Michal rõhutas eelmisi eelarvekõnelusi meenutades, et koalitsioonierakonnad ei peaks hakkama nn missivõistlust tegema. "Keegi käib enda meelest toreda kärpe ja siis ütleb, et tema on selle autor või vastupidi, et lekitab kärpe ja ütleb, et teine osapool tahab seda teha ja siis mõistetakse selle kärpe tegija automaatselt hukka," kirjeldas ta.

Michali sõnul arutatakse eelarvekärbete võimalusi paar nädalat ning sel ajal peaksid inimesed ja meedia kärbete ideedesse suhtuma rahulikult. "Igasugu uitmõtteid, samuti anonüümsetest allikatest, võib tulla. Enne kui ei ole midagi kolme osapoole vahel arutatud, ei saa öelda, kas see idee omab mingit tähendust või on lihtsalt mõte, mida arutatakse või ei arutata üldse," sõnas ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. January 2009, 15:59
Otsi:

Ava täpsem otsing