Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Hansabank Markets: Läti kukub tänavu 10 protsenti

30. jaanuar 2009, 11:57

Hansabank Marketsi värske Baltimaade
majandusprognoosi järgi langeb Läti majandus sel aastal kümme protsenti.

Läti majandust ootab ees pikk ja sügav langus. Ekspordi kasvu pole oodata ja deflatsioon on väga tõenäoline. Läti majandus võib koos maailmamajandusega hakata kosuma 2010. aasta teises pooles, kuid aasta kokkuvõttes jääb kasv ka järgmisel aastal negatiivseks, selgub Hansabank Marketsi analüüsist.

Hansabank Marketsi hinnangul on Lätit rahaliselt toetanud Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) 2009. aasta prognoos Läti majanduskasvu ja inflatsiooni osas üpriski optimistlik. Seetõttu on eelarve puudujäägi hoidmine tasemel kuni viis protsenti SKPst äärmiselt raskesti saavutatav, kui ei tehta täiendavaid eelarve kärpeid, leiavad analüütikud.

Tootlikkuse langus jätkub Lätis ka sel aastal, kuid koos nõrgemate ettevõtete pankrotistumisega on 2010. aastal oodata tootlikkuse kasvu. Tänavu on Lätis oodata 30protsendilist investeeringute langust, kuid investeeringud hakkavad kasvama siiski varem kui eratarbimine – juba 2010. aasta teises pooles.

Välishindade langus, Läti olulisemate kaubanduspartnerite valuutade nõrgenemine ja sisenõudluse langus sunnivad Läti ettevõtteid langetama hindu ja palku ning see peaks nende konkurentsivõimet toetama, leiab Hansabank Markets.

Keskmise kuupalga reaalkasvuks Lätis pakuvad analüütikud 15 protsenti.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. January 2009, 12:19
Otsi:

Ava täpsem otsing