Kraft: kõiki samme tuleb vaadata koos

02. veebruar 2009, 08:26

Nordea Panga juht Vahur Kraft ütles, et ei
saa valida emba-kumba, kas krooni devalveerimise või kulude alandamise, vaid
kõiki samme tuleb vaadata koos.

"Selge on see, et majandus on kriisis, kuid on oluline, kuidas me võimalikult väikeste kahjudega saaksime kriisist välja tulla. Kõike samme tuleb vaadata koos," toonitas Kraft. Tema hinnangul peab olema erinevate meetmete kompleks, mis peab omavahel kokku sobima ja andma parima tulemuse.

"Kompleksi kuuluvad näiteks kulutuste vähendamine, teatud investeeringute jätkamine, restruktureerimine jne. See on nagu malemäng, kus erinevate sammude ette nägemine ja kombineerimine peab viima võiduni," rääkis Kraft.

"Krooni devalveerimisest ei räägi me mingil juhul. Räägime majanduse kohandumisest. Meil ei ole häid ega halbu valikuid, meil on halvad ja väga halvad valikud. Devalveerimine ei lahenda meie olukorda, vaja on, et majandus kohanduks," ütles Kraft.

Majanduse kohandumine peab aga Krafti sõnul toimuma nii seesmisi- kui välimisi tingimusi arvestades, aga kohanduma peavad kõik: riik, eraisikud, ettevõted, avalik sektor. "Leian, et ka suhtumine IMF-i ei pea olema nii koletu, kui seda viimasel ajal meil näidatud on - selge on see, et neil on omad protseduurid ja reeglid. Samas on IMF-i eesmärk ikkagi riike aidata," märkis Kraft, korrates, et kõiki samme tuleb vaadata koos ja ühtses meetmete kompleksis.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. February 2009, 09:18
Otsi:

Ava täpsem otsing