Mööblifirmad hööveldavad tegevuskulusid väiksemaks

Väinu Rozental 04. veebruar 2009, 00:00

Eesti Mööblitootjate Liidu tegevdirektor Ain Tats ütles, et kuigi neile veel kõikide liikmete majandustulemusi saabunud pole, võib väita, et on ka neid mööblitootjaid, kelle käive jäi mullu 2007. aasta tasemele. "Mulluse aasta üle nii väga ei kurdeta ja ega sellest poleks abi ka," ütles Tats. "Ilmselt raskemad ajad ootavad alles ees ja need tuleb, hambad ristis, üle elada."

Vahest kõige paremini iseloomustas olukorda mööblitootjate turul Harjumaal Anija vallas täispuidust kasemööblit tootva Valsiniidu ASi tegevjuht ja suuromanik Juho Toomik. "Väga hästi läheb - jäime ellu," ütles Toomik ilma igasuguse irooniata ja lisas, et suve lõpupoole kaalusid nad tõsiselt mõtet lõpetada tootmine, sest tooraine oli liiga kallis.

"Kuna toorme hind hakkas langema ja osale toodangule saime parema hinna, tegutseme edasi," rääkis Toomik.

Toomiku sõnul tuli siiski muuta palgasüsteemi. "Lõime võimaluse palka alandada. See tähendab, et kui kuuplaan täis saab, palka ei vähendata," selgitas ta, lisades, et seni on suudetud palku säilitada.

Saaremaa suurima mööblitootja OÜ Kalla Mööbel tegevjuht Robert Pajussaare sõnul saab praegu potentsiaalse tellijaga tõsisemalt jutule alles siis, kui oled valmis umbes 20 protsenti toote hinnast alla laskma. Pajussaare sõnul sõnul tuleb samas suurusjärgus ka kulusid kokku hoida, sest muidu ellu ei jää. "Palku olemegi juba kärpinud," tunnistas ta.

Harjumaal Rae vallas tellimusmööblit tegeva ASi Sarkop juhatuse esimees Priit Kerma sõnul sunnib olukord turul olema palju efektiivsem. "Täna eilsete plaanidega enam edukalt tegutseda ei õnnestu ja homme kohe kindlasti mitte," ütles Kerma. Tema sõnul tuleb esmasjoones tegevuskulusid vähendada, Sarkopis on juba palku kärbitud 15% võrra.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:56
Otsi:

Ava täpsem otsing