Tarmo Mänd: eelarveauke lapiti pensionäride arvel

05. veebruar 2009, 15:41

Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimehe
Tarmo Männi hinnangul on valitsuskoalitsiooni kärped lõpuni läbimõtlemata
ega käsitle kõiki ühiskonnagruppe võrdselt.

Mänd ütles, et hindamata on jäetud nii kärbete mõju ühiskonna arengule kui ka inimeste toimetulekule.

Rahvaliidu hinnangul ei viita plaanitavad kärped sotsiaalsele õiglusele. „Ohvriks tuuakse pensionärid, keda petetakse juba teist korda. Võrreldes kehtiva seadusega, mille kohaselt peaks pension tõusma 14 protsenti, vähendatakse seda tõusu 9 protsendi võrra,” ei olnud Mänd rahul.

Rahvaliit ei pea õiglaseks, et vanemahüvitise ülempiir jäeti muutmata, kuigi kärpimisel lubati kõiki ühiskonnagruppe käsitleda võrdselt. „Vanemahüvitise ülempiiri tulnuks ka langetada, kuna see riivab inimeste õiglustunnet,” sõnas Mänd, lisades, et täna on olukord, kus enamik vanemahüvitisele eraldatud rahast läheb väga väikesele hulgale toetuse saajatest.

Männi sõnul tuleb sotsiaaldemokraatidel, kelle ideoloogia peaks tagama kõigi ühiskonnakihtide toimetulekuvõime, selgitada, kuidas nad lasid pensionäride arvelt eelarve auke lappida. „Selline tegevus näitab hoolimatut suhtumist meie ühiskonna kõige nõrgemate suhtes,” märkis poliitik.

Mänd heitis Reformierakonnale ette, et kaitstes pea kõiki oma valimislubadused hüljati pensionärid ning kärbetest puutumata jäänud valimislubadused sisaldavad jätkuvalt valimiskampaania hõngu. „Jääb arusaamatuks, miks loobuti politseinike, tuletõrjujate ja õpetajate palgataseme säilitamisest, mis oli varasemalt välja kuulutatud,” ütles Mänd.

Kohalikele omavalitsustele on eraldatud perioodil 2007-2013 ligi 20 miljardit eurotoetusi, mille kasutamine võib Männi hinnangul aga sattuda ohtu, kuna omafinantseeringuks vahendeid ei jätku, samas seatakse uusi piirangid laenamiseks. „On teadmata, kas riik kavatseb kohalikele omavalitsustele appi minna, kui omafinantseeringuks raha ei piisa,” lisas Mänd.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. February 2009, 19:37
Otsi:

Ava täpsem otsing