Kaljulaid: miks ettevõtjad nüüd äkki riigilt abi küsivad?

09. veebruar 2009, 19:04

Euroopa Kontrollikoja liikme Kersti
Kaljulaidi hinnangul on riigil abi pakkumise korral põhjust ka ettevõtjatelt
rohkem makse koguda.

Kaljulaidi hinnangul on küsimus sellest, kas maksumäärasid peaks muutma ja milliseid, sekundaarne. "Esimene küsimus on hoopis see ,milleks peab meie riik suuteline olema. Üksikisiku tasandil on asi selge - meie kodanike ootus on suhteliselt lähedane sellele, mida pakuvad Skandinaavia riigid. Sellepärast on põhjendatud, et Eestis on küllalt kõrge sotsmaks - aga ka valdav ravikindlustuskatvus ja tugev turvameetmestik töö kaotanutele (ümberõpe, abirahad). Ettevõtted on seni jutkui asunud riigiga kokkuleppel - vähe maksukoormust, vähe regulatsiooni, vähe sekkumist, aga loomulikult ka vähe abi," selgitas Kaljulaid.

Seni, kuni hästi läks, sobis see küll, nentis Kaljulaid. "Nüüd, kui esimest korda seistakse silmitsi väga valusa majanduskonjunktuuriga, on ettevõtjad äkki teist meelt - riik peab meid toetama, sest kõik Euroopa riigid teevad nii! Riigile on aga kõigi meie seniste valimistega kinnitatud ühiste arusaamade järgi endiselt m?istlikum investeering haritud töötaja, ka haritud ettevõtja muide - selline,kes tuleb vabal turul toime, ilma et hakkaks kohe unistama riigiabist, kui vähe raskeks läheb," lausus ta.


Kaljulaidi sõnul jõuame maksumuudatuste juurde, kui ühiskond on nõus, et seniseid avaliku sektori arendamise aluseid tuleb muuta (näiteks ettevõtted peavad saama võimalikult palju riigiabi). "Mis oleks sel juhul mõistlikum, kui maksustada ka ettevõtted tulumaksuga ja suunatagi neid vahendeid riigiabiks igasugustes eri vormides? Kas ettevõtjad on nüüd äkki jõudnud järeldusele, et vaba turg ja sellega kaasnevad riskid, millega tuleb ise toime tulla, neile enam päriselt ei sobi ja riik teab tegelikult ikka paremini kui nemad, kuidas majandust arendada? On meil selline ootuste muutus tõesti tekkinud? Mina seda ei tea, seda teavad Eesti ettevõtjad. Aga kui asi nii on, siis soovitaks korraks mõelda sipelgast ja rohutirtsust ja jätta siit midagi meelde järgmise majandustsükli tarbeks," rääkis Kaljulaid.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. February 2009, 11:07
Otsi:

Ava täpsem otsing