Seade rendile ootamata

11. veebruar 2009, 07:37

Vähenenud ehitustegevuse tõttu tõmbuvad
kokku ka tööriistarentijate töömahud ja lühenevad rendiperioodid, mistõttu saab
tööriista nüüd laenuks järjekorrata.

Kui enim laenutatud tööriistade valikus muutust pole ehk enim laenutatakse käsitööriistu, siis trend on laenutamise tähtaegade lühenemise poole.
"Kui 2007. aastal ei jätkunud kõigile tööriistu, neid laenutati pikemaks ajaks ja hoiti enda käes lihtsalt selleks, et vajadusel oleks kindlalt võtta, siis nüüd tehakse töö kiirelt ära ja tuuakse masin kohe tagasi," selgitas ASi Ramirent tegevjuht Ain Kerem.

"Rendiajad on lühenenud, hommikul võetakse ja õhtul tuuakse tagasi," lisas ka Bombono raamatupidaja Riina Berlin. Kerem viitab ka rendihindade alanemisele, ent täpsustama ei soostu.

Võlglaste arv kasvab
Ehkki tööriistad tagastatakse kiiremini, kipuvad kliendid teenuse eest võlgu jääma. Maksekultuuri halvenemisele viitab näiteks Rentlandi ehitustehnika kodulehel olev nimekiri rohkem kui poolesajast ettevõttele kas raha võlgu jäänud või tööriistu mitte tagastanud isikust-ettevõttest. "Asi läks oluliselt kehvemaks alates novembrist, sellest ajast on maksetähtajad pidevalt pikenenud," kommenteerib Kerem.

Vanu kliente usaldatakse
Sama kinnitab ka Masinateenuse juhataja Marko Aigro, kelle sõnul pole probleemiks mitte nii palju klientide vähesus kui raha kättesaamine. "Kindlasti ei taheta meile lihtsalt "ära teha", probleem on selles, et teised on omakorda neile võlgu," märkis Aigro. Tema sõnutsi küsitakse uutelt klientidelt kindlasti ettemaksu, vanu kliente siiski usaldatakse, ehkki makseviivitusi on palju.

Siimals OÜ juht: tööriistade rentijaid on tuntavalt vähem
Tööriistade müüja ja rentija Siimals OÜ juhi Vello Siibaku sõnutsi on vähenenud huvi kõikide tööriistade vastu, mistõttu ei saa välja tuua mingit kindlat sektorit. Siibak märkis ka, et kliendid kipuvad rohkem võlgu jääma kui varem, hoolimata sellest, et tehakse allahindlusi. "Püsikliendid ikka saavad allahindlusi, kuigi konkreetset kampaaniat pole me teinud," märkis ta ning lisas, et raske aeg tuleb lihtsalt üle elada. "Äritegevust kokku pole tõmmanud ning ei kavatse seda teha," ütles ta.

Tööriistade hindade kohta märkis ta, et ehkki metallide hinnad on langenud, on paljudel müüjatel ning rentijatel kaup kallima hinnaga sees, mistõttu väga suuri hinnalangusi teha ei saa. Siiski prognoosis ta, et hinnalangus võib tulla, kui majanduslangus jätkub.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. February 2009, 07:37
Otsi:

Ava täpsem otsing