Käes aeg uueks maksureformiks

Kristi Malmberg 13. veebruar 2009, 00:00

Viimastel päevadel imestan, et poliitikud suudavad mind ikka veel endast välja viia. Isegi praegu jaksavad nad tegeleda vastastikuse süüdistamisega, mitte ei keskendu riigi juhtimisele.

Kuigi eelmisel nädalal justkui sõlmiti kärbete kokkulepe, jätkusid sel nädalal läbirääkimised uue hoo ja lärmiga. Isamaa on ohus! - tahaks neile hüüatada.

Praegu tuleb mõelda suuremalt kui riigikogu kuluhüvitiste kärpimine. Tuleb teha oluline ja muule maailmale märgatav muudatus, mis tagaks Eesti riigi jätkusuutlikkuse pikaks ajaks. Kõlab ehk õõnsalt, aga vajadus selle järele on ilmselge, samas liikumist selles suunas pole näha.

Mida on teinud tuntud riigijuhid varem keerulises majandusolukorras? Reeglina langetanud makse. Nii on käitunud USA presidendid Ronald Reagan ja George Bush ning ka Briti peaminister Margaret Thatcher.

Peamine vastuväide maksude alandamisele on loomulikult see, et riigi kõhn rahakott kuivab suisa kokku. Ent kõik, kes veidigi majandust õppinud, teavad, et väiksem maksumäär lõppkokkuvõttes suurendab maksulaekumisi ja elavdab oluliselt majandust.

Kunagi oli Eesti oma maksusüsteemiga tõeliselt edumeelne, meid toodi muule maailmale eeskujuks. Nüüd on meist saanud pigem hoiatav eeskuju. Nagu kiirelt rikastunud inimene saab endale liialt heast elust rasvtõve või alkoholismi.

Tuleb hakata jälle trenni tegema ja tervislikult toituma. Aeg on teha Eestis uus maksureform, mille kavandajatel oleks laia pilku näha ka kümme-kakskümmend aastat ette. Muidu veedavad poliitikud eelolevatel kiratsemise aastatel aega mõnekümne miljoni pärast kembeldes.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:57
Otsi:

Ava täpsem otsing