Pühapäev 4. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Unistus odavast reisist

Kaisa Tahlfeld 16. veebruar 2009, 00:00

"Turismiettevõtted pole alla andnud ja on teinud kõik selleks, et oma haru promoda. Sel aastal on kahel esimesel päeval rekordiline külastajate arv, võrreldes eelmise ja üle-eelmise aastaga," märkis Estraveli juht ja turismifirmade liidu juhatuse liige Anne Samlik ning lisas, et eestlaste reisikirg pole vaatamata majanduskriisile hääbunud.

Novatoursi turundusjuhi Olev Riisbergi sõnul pole raha kuskile kadunud ja inimesed otsivad endiselt näljaselt puhkusepakette, pigem kalkuleeritakse ja planeeritakse reise rohkem kui varem. Samuti arvas Riisberg, et inimeste ootasid Tourestilt võib-olla suuremaid sooduspakkumisi. "Nii soodsalt, nagu seni on reise pakutud, ei saa enam edasi pakkuda. See on firmale puhas kahjum. Juba lennupiletid maksavad rohkem, kui osa sooduspakkumisi," põhjendas ta.

"Eks reisikorraldajad on kõik oma valikuid veidi koomale tõmbamas. Sihtkohad, mis pole eelmistel aastatel olnud nii populaarsed, võetakse lihtsalt maha," märkis Riisberg. Novatoursi populaarseimad pakkumised on Egiptus ja Türgi, samuti Kanaari saared ja Kreeta.

"Praegu on puhkus Saaremaal kallim kui Türgis või Egiptuses, hinnaga teeb välisturism siseturismile praegu ära," rääkis Riisberg.

"Need, kes teavad, kui palju nädalane puhkus akusid laeb, leiavad ka reisiks selle raha ja säästavad kuskilt mujalt. Suund on sinnapoole, et nii palju ei võeta enam vahemaandumistega kaugreise kuskile Brasiiliasse, vaid võimalusel tehakse pigem lühem nädalane reis," märkis Riisberg.

Samliku sõnul on levimas ka trend, kus inimesed tahavad saada viietärnise hotelli kahetärnise hotelli hinnaga. "Hotellide hinnad iseenesest on küll ka alla läinud, kuid see pole päris nii ikka võimalik," märkis ta ning lisas, et Estravelil on tagasiminek olnud lennukipiletite arvus, mida näitab ka Tallinna lennujaama statistika - 18% vähem reisijaid kui mullu.

Estonian Airi turundusjuhi Katrin Talvaku sõnul tuntakse huvi suveliinide vastu, Barcelona ja Rooma. "Praegu võib lennata Londonisse sama hinnaga kui Põhja-Eesti inimene näiteks kuskile Lõuna-Eestisse spaapuhkusele, hinnad on nii ühtlased," märkis Talvak ning lisas, et lennupiletite hinnad võivad veelgi alaneda.

Võrreldes varasemate aastatega võib Pühajärve Puhkekodu müügijuhi Külliki Pikka sõnul tulla sel aastal müüginumbrites tagasiminekut, inimesed ei pruugi enam kulutada nii palju kui varem. "Kuid siin messil seda küll tunda pole. Näiteks Soome inimesed ütlevad, et kui on raskemad ajad, siis kaovad ära just pikemad reisid ja võib-olla, et Eesti inimene asub panustama rohkem siseturismile," lootis ta siiski.

Samliku sõnul pole turismitööstus muust majandusest eraldiseisev haru ja pidu ning pillerkaar ei saa kesta igavesti. "Edu pant turismiettevõtetele on korralik finantstaust, paindlikkus ja kiire reageerimine. Ettevõtted ei tohi unistada ja oodata, et kunagi hakkab paremini minema. Võitjaks jäävad need, kel on laiem tooteportfell. Soovitan kolleegidele jääda põhitegevuse juurde, kriisi ajal ei tasu tõmmelda," jagas Samlik nõuandeid.

See aasta toob turul endaga kindlasti kaasa teatud muutusi, sest turg on väike, reisikorraldajaid palju ja majanduse tervis kasin. "Raskeim saab olema hämarama finantstaustaga ettevõtetel," märkis Riisberg.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:57
Otsi:

Ava täpsem otsing