Tablett aitab sõduril külma närvi säilitada

16. veebruar 2009, 19:29

Paremini lahingus hakkama saavatel
sõduritel on stressitaset alla suruvate kemikaalide kontsentratsioon veres
oluliselt kõrgem tavapärasest. Avastus võib viia uute ravimite väljatöötamiseni,
mis aitavad sõduritel eluohtlikus situatsioonis rahu säilitada.

„Mõnedel inimestel ei tekigi stressi, mis tähendab seda, et nende organism suudab stressihormoone edukalt kontrollida,“ ütles Deane Aikins Yale’i ülikoolist. Aikinsi ja tema kolleegide läbiviidud katsed väljaõpetatavate sõdurite peal näitasid, et kõige paremini said kriitilistes olukordades hakkama need sõdurid, kellel oli madal stressihormooni kortisooli ning kõrge neuropeptiid y kontsentratsioon. Neuropeptiid y tegeleb just stressihormoonide allasurumisega, kirjutas Reuters.

„Nüüd on küsimus eelkõige selles, kuidas teha paremaid sõdureid neist, kes külma närvi säilitada ei suuda. Me uurime võimalust ande neile täiendav kogus stressihormoone pärssivaid kemikaale, kuid rahu säilitamisele aitab kindlasti kaasa ka mediteerimine ja mentaalne treening,“ ütles Aikins.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. April 2009, 13:00
Otsi:

Ava täpsem otsing