Börs tundub Kalevi jaoks mõttetuna

Virge Lahe 20. veebruar 2009, 00:00

"Ega see ei loo lisaväärtust küll," vastas Kruuda eile küsimusele, kas Kalevil on plaan börsilt ära minna. Kalevi kontsern pole Kruuda sõnul kunagi püüdnud börsilt raha kaasata. Pigem on börsil olemine koormaks olnud, tunnistas ta.

Kruuda märkis, et mõni aeg tagasi tahtis ta pakkuda investoritele teistsugust, huvitavat ja prognoosimatut ettevõtet. "Möödunud aastal püüdsime ülevõtmispakkumise kaudu börsilt lahkuda. Matsime sinna alla 400 miljonit krooni, mis pidi toiduainetetööstuse müügist tagasi tulema, aga see luhtus," meenutas Kruuda.

Kalevil on piisavalt positiivset raha, mida börsilt lahkudes investorite vahel ära jagada, viitas ta Kalevi tütarettevõtetele. Samas teatas Kruuda eile, et on külmutanud kõik kinnisvara- ja meediaprojektid ning peab läbirääkimisi nende realiseerimiseks.

"Tegeleme väga tõsiselt kulude kärpimisega ja kõik pingutused on suunatud sellele, et Kalevi ja Tere toiduainetööstusettevõtteid maksimaalselt toetada," sõnas ta. Kruuda sõnul peavad Kalevi ja Tere omanikud välisinvestoritega läbirääkimisi ettevõtete müügiks. "Midagi me kindlasti müüme - mida täpselt ja millised osalused, seda on täna vara öelda," märkis ta.

LHV Balti analüüsiosakonna juhi Erki Kerdi sõnul pole Kalevil lihtne börsilt lahkuda. "Tuleb arvestada sellega, et Kalevil on päris palju aktsionäre. Neid inimesi, kes usaldavad praegu Kalevit ega ole oma aktsiatest loobunud," põhjendas ta.

Samas investoritele ei tähendaks Kalevi otsus Kerdi ütlusel erilist kaotust. Kalev pole kunagi olnud nii tähelepanu keskpunktis, et sellest nüüd väga suur kadu Tallinna börsil tekiks, rääkis ta. "Eelkõige on kadu nende investorite jaoks, kellel Kalevi aktsiad endiselt alles on," ütles Kert. "Pigem on nad nagunii olnud väga paljude investorite jaoks tähelepanu alt väljas," lisas ta.

NASDAQ OMX Tallinna börsi tegevjuhi Kalle Viksi sõnul on Kalevi aktsiatel teiste ettevõtetega võrreldes ülimadal kauplemisaktiivsus. "Emotsionaalsemalt lähenedes on tegu aga ühe vanima ettevõttega Tallinna börsil," märkis Viks. Kalev jõudis börsile 1996. aastal pärast erastamist.

Viksi sõnul tuleb Kalevil esitada börsi noteerimis- ja järelevalvekomisjonile taotlus. "Enne noteerimise lõpetamist peaks ettevõte või tema suuromanikud tegema jõupingutusi väikeinvestorite osakaalu vähendamiseks," märkis Viks.

Praegu kuulub väikeinvestoritele alla kümne protsendi Kalevi aktsiatest, kuid aktsionäride ring on killustunud, koosnedes enam kui tuhandest investorist.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:57
Otsi:

Ava täpsem otsing