Teemandimonopol laenab pool miljardit

20. veebruar 2009, 17:00

Maailma suurim teemantide tootja De Beers
kavatseb laenata 500 miljonit dollarit, et vastu seista võimalikule šokile,
mis võib tekkida nõudluse kukkumise tõttu enam kui poole võrra.

„Laen näitab selgelt teemanditööstuse ees seisvaid probleeme,“ lausus uudisteagentuurile Bloomberg investeerimisfirma Ambrian Partners kaevandussektori analüütik Brock Salier. „Kui ei ole võimalik kaua müüa, tekib rahavoogudesse auk,“ lisas ta ning lausus, et tema hinnangul on teemantide hind langenud viimaste kuudega vähemalt 50 protsenti.

De Beers teatas kuu aega tagasi, et vähendab kuni aprillini toorteemantide pakkumist 50 protsendi võrra. Ettevõtte omanikud on kaevanduskompanii Anglo American (45 protsenti), perekond Oppenheimerid (40%), kes on ka Anglo Americani suuromanik ning Botswana riik. (De Beers võtab laenu Anglo Americanilt).

Möödunud aastal tootis De Beers teemante 48,1 miljonit karaati (1 karaat võrdub 0,2 grammiga) võrrelduna 51,1 miljoni karaadiga 2007. aastal.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. February 2009, 12:51
Otsi:

Ava täpsem otsing