Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Infotehnoloogia viib laost paberid

    Paberivaba lao mõte seisneb selles, et kõik varem paberkandja baasil langetatud otsused teeb inimese eest ära kõrgtehnoloogiline süsteem.
    Paberivaba lao töös on ajakulu toimingute registreerimisel viidud minimaalseks. "See tähendab vähem paberimajandust ning rohkem tööd elektrooniliste seadmetega nagu lauaarvutid, käsiterminalid jm," selgitab paberivaba lao mõistet Konsensus Laomaailm ASi müügijuht Ilmar Metsma, öeldes, et paberivaba ladu võiks nimetada ka teisiti - ajasäästlikuks, tehnoloogiliseks ja veavabaks laoks. Viimane on aga just see, mida paljud ettevõtted soovivad tegelikult saavutada.
    KMA OÜ juhatuse liige Andrus Männisalu nimetab paberivaba ladu efektiivselt infosüsteemistatud laoks. "Paberi peamine probleem on see, et sinna saab andmed lihtsalt, tihti on seal olevat infot ka lugeda väga mugav, aga sealt ei saa infot edasitöötluseks efektiivselt kätte," arutleb Männisalu, et tänapäeval on andmete hoidmiseks ning vahendamiseks oluliselt tõhusamaid lahendusi kui paber.
    KMA Tarkvara on selleks välja arendatud mobiilsetel andmekogumisskanneritel töötava laotöö haldamise tarkvaratoodete seeria Laomees. "Laomees on Eestis täiesti uudne tarkvaratoodete seeria, mis erineb kõigist analoogsetest lahendustest selle poolest, et tema arendusel on tehtud kõik võimalik, et teha temast universaale mobiilse laomehe töövahend," tutvustab Männisalu laoopereerimistarkvara.
    Tooteseeria Laomees sisaldab endas nelja eraldi moodulit, mis ühiselt katavad kogu laosisese töö. Mooduleid kutsutakse eri nimedega Laomeesteks: laomees Otto - kauba lattu arvelevõtmine - saabuva kauba kontrollimine, registreerimine ja laoaadressidele paigutamine; laomees Kaido - tellimuste/väljastuste komplekteerimine; laomees Paul - kaupade laosisene laoaadresside vaheline ümberpaigutamine; laomees Indrek - inventuuri tegemine.
    Konsensus Laomaailm pakub tarkvarale juurde ka kõiki seadmeid ning tarkvaraarendust, mis aitab ettevõtetel soovitud muudatused laos teha. Samas ei vaja iga laomees töö tõhusamaks muutmiseks tarkvara. Metsma soovitab paberivaba lao loomiseks esmajärgus konsultatsiooni. "Võimalik, et sellest juba piisab muudatuste elluviimiseks. Tihti on ettevõtetel vajalikud vahendid juba olemas, aga neid pole lihtsalt rakendatud," möönab Metsma, sest mõnikord on ettevõttes vaja muuta vaid vaatenurka või mõnd nüanssi laohaldajate mõtlemises. Sealt edasi kõneletakse juba investeeringust.
    Metsma räägib, et hinnad on laoti erinevad - alates paari tuhande kroonisest käsiskannerist ja lauaarvutist, lisaks lihtsam tarkvara ning seade kauba registreerimiseks võib maksta kliendile u 20 000 krooni. "Väiksema lao puhul piisab sellisest investeeringust," ütleb Metsma, lisades, et nii rakendub parem laoseisude haldamine ning pidev elektrooniline ülevaade laos toimuvast. Parema halduse tulemusel tekib aga tasuvus laojääkide vähendamise näol, mis peaks paari kuuga juba tunda olema.
    Paberivaba lao tarkvara Laomehe litsentsi ühekaupa ostes on hind 10 000 krooni töökoht.
    "Koos seadmete maksumusega kujuneb Laomehe tarkvara puhul mobiilselt töötava laomehe töökoha investeeringuks 40 000 kuni 60 000 krooni töökoht," ütleb Andrus Männisalu. Tema kinnitusel tasub selline investeering end üldjuhul 1-2 aasta jooksul.
    Hiljuti avatud ASi ABC King uues logistikakeskuses kujunes laoinventari maksumuseks 2,5 miljonit krooni, millest miljon maksis IT-lahendus. Küsimusele, miks valiti paberivaba laosüsteem, vastas ABC Kinga logistikajuht Hannes Falten, et pigem investeeriti moodsasse IT-lahendusse, et logistikakeskus töötaks laitmatult. "Ei saa salata, et tänu IT-lahendusele vähenes ka paberikulu ja lausa 90%," tunnistab Falten seniseid kokkuhoiu tulemusi.
    Enne Onnineni kesklao kolimist suurematesse ruumidesse, 2006. aasta sügisel oli selge, et uutes tingimustes on möödapääsmatu muuta protseduure ja tõsta efektiivsust. See oli ühtlasi lahendus tol ajal kummitanud tööjõupuudusele.
    Lao paberivabaks tegemisele mõeldes oli kõigepealt vaja seada eesmärgid, mida tahame saavutada, millised töötsüklid vajavad muudatusi. Välja oli vaja selgitada, milliseid tegevusi muutusteks vajame, kes peaksid olema projekti kaasatud, tuli valmistada ette detailne plaan, et igaühel oleks selge tema roll.
    Kaalutud sai erinevaid võimalusi ja tutvusime ka mitme teise firma kogemustega, niipalju, kui neid tol ajal oli võtta. Otsustasime, et meie jaoks tol hetkel parim valik oli saada komplekteerimislehed arvutiekraanile ehk screen picking. Seadmete valikul tuli silmas pidada nende sobivust olemasolevate IT süsteemide ja töökeskkonnaga. Need pidid olema niiskus-, põrutus- ja tolmukindlad. Sealjuures ei olnud kindlasti esmatähtis hind, vaid töökindlus ja kohapealne remondi- ja hooldusteenuse olemasolu. Lisaks oli vaja luua kogu territooriumi kattev traadita arvutiühendus. Kogupind on meil 3 ha (koos õuealaga).
    Tulemus pidi olema, et kogu territoorium oleks 100% leviga kaetud. Muidugi peab arvestama ka mõistliku tasuvusajaga. Selleks on arvestatud maksimaalselt 1,5 aastat. Uus süsteem võimaldas kasutusele võtta vöötkooditehnika, mille abil pärast riiuliaadresside varustamist vöötkoodidega saame vähendada komplekteerimisvigasid ja tõsta tarnekvaliteeti. Arvutuste järgi lootsime tõsta efektiivsust keskmiselt 15% ja vähendada komplekteerimisvigade arvu 20%, samuti säästa hulga paberit. Uue süsteemi kasutuselevõtuga tekkis lao juhtidel võimalus jälgida tellimuste käsitlemist online'is. Hõlpsamaks ja kiiremaks muutus reklamatsioonide käsitlemine. Kuna töö kesklaos on intensiivne, oli meie jaoks tähtis, et uus süsteem hakkaks kohe alguses korralikult tööle.
    Kuna kaubad peavad jõudma kliendini järgmisel tööpäeval, tuli lahendus leida ka sellele, mismoodi toimime tulevikus võimaliku sidekatkestuse korral, paberilt ei saa enam midagi vaadata. Nimelt suur osa kaubast komplekteeritakse ja laaditakse autodele õhtuti.
    Et üleminek toimuks sujuvalt, oli tarvis koolitada personali. Lisaks teoreetilisele väljaõppele saime kasutada testversiooni, millega oli kõigil võimalik piisavalt harjutada. Tänu sellele suutsid inimesed uuele süsteemile üle minna probleemivabalt.
    Kuna märkimisväärne osa Onnineni toodetest on suuremõõdulised, samuti ebastandardse kujuga, on meil ladu jagatud nn töötsoonideks - alusekaup, peenkaup, õueala jne. See võimaldas meil riski vähendamiseks töösse lülitada kõigepealt ühe tsooni. Pärast veendumist, et kõik toimib, võis ülejäänud komplekteerimised paberivabaks lülitada. Oli ka võimalus lülituda vana süsteemi peale tagasi, kui midagi peaks ebaõnnestuma. Seda siiski vaja ei läinud.
    Praegu, kui meie töötajatel on tekkinud vilumus, võib öelda, et tulemused on isegi paremad, kui lootsime.
    Autor: Jana Pikalev
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Balticconnector läheb uuel nädalal taas tööle
Tegevused Balticconnectori kasutuselevõtuks on edenenud plaanipäraselt ning mere- ja maismaaosa taasühendamise tööd Eestis ja Soomes viidi lõpule edukalt, selgub pressiteatest.
Tegevused Balticconnectori kasutuselevõtuks on edenenud plaanipäraselt ning mere- ja maismaaosa taasühendamise tööd Eestis ja Soomes viidi lõpule edukalt, selgub pressiteatest.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.