AIG päästeoperatsioon mõraneb

26. veebruar 2009, 15:15

Maksumaksjate veenmine, et nad ei kaota
miljardeid dollareid, on pannud American International Group (AIG) juhi Edward
M. Liddy surve alla. Väidetavalt võib AIG neljanda kvartali kahjumiks
kujuneda 60 miljardit dollarit.

Septembris päästeti AIG 85 miljardi dollarilise abisüstiga ning novembris kujunes koguabiks juba enam kui 150 miljardit dollarit. Kuid Liddy küsib valitsuselt taas abi, sõnasid sellel nädalal kaks asjaga seotud isikut, kirjutas Bloomberg.

Tema strateegia müüa enamus New Yorgis asuvaid AIG ärisid võib vett vedama minna, kuna ei saada piisavalt pakkumisi ning restruktureerimine võib kaasata üksuste andmise USA-le, mille eest saadakse vastutasuks andestuse mõningate laenudele, rääkisid asjaosalised.

AIG on võimeline tagasi maksma "iga penni", mis ollakse võlgu maksumaksjale, hõiskas Liddy detsembris. Kuid investorid kahtlevad selles, kuna alates septembrist, kui Liddy asus ettevõtet juhtima, on AIG aktsia kukkunud 80%.

Järgmisel nädalal võib AIG neljanda kvartali kahjumiks kujuneda 60 miljardit dollarit, rääkisid asjaosalised, kes keeldusid end identifitseerimast, kuna kõnelused valitsusega on kinnised.

Morningstar Inc. analüütik Bill Bergman ütles, et AIG sõnu ei saa tõsiselt võtta, kuna neis puudub kindlus. "AIG nullilähedane kauplemine aktsiatega näitab, et ettevõtte kannab tõsised kahjusid. Ning, kui seal pole mingit väärtus aktsionäride jaoks, siis võib see tähendada maksumaksjate jaoks märkimisväärseid kaotusi," kinnitas ta.

AIG sulges eile kauplemispäeva 46 sendiga New Yorgi börsil. Mullu novembris kirjutas Äripäev, et aasta varem ehk 2007 teenis 3,09 mld dollari suuruse kasumi ehk 1,19 dollarit aktsia kohta.

Liddy ühineb oma kahe eelkäijaga, kes mõistsid vääriti finantskriisi mõju kindlustajatele. Martin Sullivan, kes oli tegevjuht kolm aastat kuni eelmise juunini ütles, et eluasemega seotud kahjud on majandatavad. Tema järglase Robert Willumstadi plaan päästa kindlustajad kukkus läbi ning ta kaotas septembris AIGs töö, kui ettevõte otsustas anda 80% firma osalusest valitsusele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. February 2009, 15:36
Otsi:

Ava täpsem otsing