Äripäev reastas 100 Eesti mõjukaimat inimest

26. veebruar 2009, 08:45

Äripäevas ilmub reedel, 6. märtsil
uurimuslugu 100st
Eesti mõjukamast inimesest. Edetabel on koostatud Harvardi ülikoolis välja
töötatud sotsiaalseid seoseid analüüsiva programmi Ucinet abil.

Edetabelisse pääsenud inimesed ise suhtusid Äripäeva uurimusloosse erinevalt. "Kahetsusväärsel kombel on Äripäev oma analüüsiga Eesti tegelikust elust sama kaugel kui Maa Kuust. Ja kaugeneb üha,“ kommenteeris ehitusettevõtja Toomas Annus.

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare hinnangul võib teoreetiliselt Äripäeva mõjukate esikümme olla põhjendatud, aga praktilist väärtust ta nendel skeemidel ei näe. „Neid inimesi on väga vähe, kes teavad minu isiklike suhete tegelikku võrgustikku,“ väitis Savisaar.

"Need ebetabelid, näiteks ka Äripäeva rikaste TOP, ei saagi kõigi jaoks ühtemoodi täpsed olla. Nii võib nende puhul küll norida, aga üldiselt selline jäme keskmine peab paika. Ja eks see läheb igal aastal täpsemaks,“ rääkis ettevõtja Urmas Sõõrumaa.

Edetabeli koostamise eesmärk oli selgitada välja, kellel on Eestis kõige paremad majanduslikud sidemed. Kokku osales uuringus 160 inimest, kelle suhetevõrgustikku Äripäev uuris.

Äripäev reastab Eesti mõjukad inimesed juba kolmandat korda. Seekord on aga suurem tähtsus pandud inimeste varanduslikule seisule ning ühiskondlikule positsioonile. Meie kasutatud arvutiprogramm ei lugenud lihtsalt sidemeid kokku, vaid hindas ka erinevate suhete mõjukust. Kasutatud metoodika kohaselt on Tallink Grupi ühe suuromaniku Ain Hanschmidtiga tunduvalt kasulikum sidet omada kui Tallinki omanikfirma Infortar kunagise väikeaktsionäri Hillar Hallastega.

Sotsioloog Juhan Kivirähk ütles Äripäeva kasutatavat metoodikat kommenteerides, et nii saadav tulemus on liiga subjektiivne. Samas kinnitab koostatud skeem arusaama, et Eesti riigi otsustussüsteem on kaldu ärimaailma vägevate ja erakondade suursponsorite suunas.

Poolteist aastat tagasi ilmunud Äripäeva mõjukate TOPi võitis ettevõtja Jüri Käo, teisel kohal oli Toomas Sildmäe ja kolmandal kohal Neinar Seli. Käo oli ka kõige esimese taolise edetabeli võitja.

Vali mõjukaim siit!

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. March 2009, 20:04
Otsi:

Ava täpsem otsing