Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Elmar Sepa vahistamine - 'Igal oinal oma mihklipä?ev'

    Kahtlustuse kohaselt kihutas Elmar Sepp SA Jüri Vilmsi Sihtkapitali juhatuse ainuliikmena Tallinna linnavalitsuse abilinnapea nõunikku Ivo Parbust korduvalt võtma Jüri Vilmsi Sihtkapitali kasuks pistist.
    Kahtlustuse järgi toimus pistise võtmine detailplaneeringute asjaajamise korraldamise ja kiirendamise eest Tallinna linnaplaneerimise ametis. Ühtlasi toimus eile läbiotsimine Jüri Vilmsi Sihtkapitali ruumides. Samuti on tehtud läbiotsimine Elmar Sepa kodus.
    Sepp ütles eile õhtul Äripäevale, et kahtlustuse sisu on tema jaoks arusaamatu. "Ma ei tunnista end milleski süüdi ja kavatsen oma au ja väärikuse kaitsel seista kõikide seadusest tulenevate vahenditega," kinnitas Sepp.
    "Ma ei välista, et see, mis praegu toimub, on lihtsalt kättemaks," ütles Keskerakonna juht Edgar Savisaar. "Pean silmas seda, millest rääkis riigiprokurör härra Kurmet, et kui väga minnakse kallale organiseeritud kuritegevusele, siis tagajärg on see, et sinu kohta mõeldakse igasuguseid asju välja ja visatakse neid politseile ette. Võib-olla on tegu samasuguse looga."
    Sepa vahistamise, Parbuse ning Jüri Vilmsi sihtasutusega seonduva puhul on tema sõnul tegu poliitilise tagamaaga. "Seal pole vaja mingeid fakte. Kuriteole kihutamise puhul ei pea ühtegi fakti olema. Kuriteole kihutamises saab süüdistada igaüht, ka teid," rääkis Savisaar.
    Elmar Sepp vabastati eile pärast menetlustoimingute läbiviimist. Ühtlasi esitati kahele eraisikule kahtlustus Jüri Vilmsi Sihtkapitalile pistise andmises. Uurimisandmete kohaselt on pistisesummad suuremad kui 100 000 krooni.
    Äripäev kirjutas eelmisel aastal mitmes uurivas loos, kuidas Tallinna Farmaatsiatehas ja ühele suuremale Keskerakonna rahastajale Urmas Sõõrumaale kuuluv ESS Grupp kasutasid skeemi, kus maksid Jüri Vilmsi Sihtkapitali kontole vähemalt miljon krooni justkui reklaamiteenuse ostmiseks. Tegelikult Vesti Dnjas ühtegi reklaami ei ilmunud.
    Prokuratuuri teatel kuulati eelmisel nädalal sama kriminaalasja raames Ivo Parbusele reisibüroo kinkekaartide näol pistise andmises kahtlustavana üle Tallinna Farmaatsiatehase juhatuse liige. Kahtlustus pistise andmises esitati ka Tallinna Farmaatsiatehasele juriidilise isikuna.
    Farmaatsiatehase ainus juhatuse liige Raivo Unt teatas eile vastuseks Äripäeva küsimustele, et ta ei oska kommenteerida, ja katkestas kõne.
    Urmas Sõõrumaa ütles eile õhtul Äripäevale, et viibib välismaal ja temaga pole keegi sel teemal ühendust võtnud.
    Kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg kinnitas, et Merko Ehituse juhtum ja eilne Jüri Vilmsi Sihtkapitali läbiotsimine on omavahel seotud. Kaitsepolitsei otsis detsembri alguses läbi Merko Ehituse kontori ja kuulas kahtlustatavana üle ettevõtte toonase juhatuse liikme Tõnu Kortsu. Korts ütles toona Äripäevale, et talle tõi pistise andmise kahtluse Parbusele kingitud raamat, mille vahel oli 25 000kroonine reisibüroo kinkekaart.
    Eilne päev oli Keskerakonnaga seotud poliitikute ja ettevõtjate jaoks hoogne - läbiotsimised ja vahistamised, kahtlustuse pistise andmises said kaks eraisikut ning Edgar Savisaar nägi vaeva ajakirjandusega suhtlemisega ja sellest hoidumisega.
    Umbes poolteist tundi pärast seda, kui kolm kaitsepolitseinikku puistasid ajalehe Vesti Dnja toimetuse raamatupidamist, annab lehe peatoimetaja Aleksandr Tšaplõgin ühe intervjuu teise järel ja püüab toimetuse tavapärast töörütmi taastada.
    "Kella 11.30 paiku astusid toimetusse kolm kaitsepolitseinikku, kellega oli kaasas Elmar Sepp. Elmar ütles, et kapo tahab toimetuse läbi otsida, kaitsepolitseinikud näitasid ka sellekohast kohtuorderit," kirjeldab Tšaplõgin.
    Peatoimetaja ütleb, et kaitsepolitseinikud läbiotsimist ei põhjendanud.
    "Nad ei selgitanud midagi. Helistasin siis kaposse, sealt ei öeldud mulle midagi. Seejärel helistasin prokuratuuri, Gerritile (Gerrit Mäesalu on riigiprokuratuuri pressiesindaja - toim). Tema teatas, et enne menetlustoimingute lõppu ei saa midagi teada. Seega, meil ei ole absoluutselt aimu, miks siin puistati," räägib Tšaplõgin, kiskudes ühe sigareti teise järel.
    Peatoimetaja väidab, et ei tea, kas ja mida toimetuse raamatupidamisest kaasa võeti.
    "Ma ei ole raamatupidajaga seni rääkinud. Ta on täielikus šokis!" pahvatab Tšaplõgin.
    Tema arvates võib lehetoimetuse puistamise taga olla valitsusjuht Andrus Ansip.
    "Valitsus ei armasta meid! See ei ole ju mingi saladus! Põhimõtteliselt on nii, et Ansip ei armasta neid, kes ei armasta teda," filosofeerib Tšaplõgin.
    Kella ühest on Tallinna linnapea Edgar Savisaar kohtumisel Kunstiakadeemia rektori Signe Kiviga. Savisaar otsustab pärast kohtumist rektoriga linnavalitsusest kiiruga lahkuda. Vaid loetud minutid pärast Kivi lahkumist siseneb Savisaare Mercedesesse autojuht. Nähes ajakirjanikke linnapead ootamas, helistab autojuht kellelegi.
    Seejärel sõidab Savisaare autojuht Vabaduse väljakult Pärnu maantee kaudu minema ja kaob viieks kuni kümneks minutiks. Siis siseneb ametiauto Roosikrantsi tänava kaudu linnavalitsuse parklasse.
    Kõigepealt tõkkepuu alt läbi ja seejärel läbi umbes kolmemeetrise trellitatud aia värava, kuhu kõrvalised ligi ei pääse. Auto jääb põiki seisma aiast umbest 30 meetri kaugusele keldrikorruse ukse juurde, vahega nii pool meetrit, et vaevu saab auto tagumise ukse lahti teha.
    Mõne aja möödudes väljub keldriuksest Keskerakonna esimees Edgar Savisaar, istub autosse ja hakkab mobiiliga rääkima. Linnapea Mercedes kihutab parklast väga kiiresti välja. Jõudes Roosikrantsi tänavale, vajutab autojuht gaasi põhja, nii et lausa kaugele on kuulda kihutamist.
    Elmar Sepa elukaaslane Olga ütleb pärastlõunal Äripäevale, et ei ole Seppade pere Kuusalu vallas asuvas eramus ühtki politseinikku näinud. Eile hommikul pidasid kaitsepolitseinikud Elmari aga just Olga silme all kinni ja otsisid pere maja läbi.
    "Millest te räägite? Mis politsei!? Ma ei ole siin ühtki politseinikku näinud!" ütleb Olga. Sepa eramu asub looduskaunis Tsitre külas, majast mereni on paar-kolmkümmend meetrit. Hiljutise lumesaju järel roogib Olga mitmekorruselise maja juurde viivat kõnniteed puhtaks ja ähvardab Äripäevale politsei kutsuda, kui lehe fotograaf soovib elamist pildistada.
    Keskerakonna esimees Edgar Savisaar kutsus eile kella 16.30ks ajakirjanikud pressikonverentsile Keskerakonna peakontorisse Toom-Rüütli tänavas.
    "Ma ei välista, et see, mis praegu toimub, on lihtsalt kättemaks," lausus Savisaar. "Pean silmas seda, millest rääkis riigiprokurör härra Kurm, et kui väga minnakse kallale organiseeritud kuritegevusele, siis tagajärg on see, et sinu kohta mõeldakse igasuguseid asju välja ja visatakse neid politseile ette. Võib-olla on tegu samasuguse looga," rääkis Savisaar.
    Elmar Sepa vahistamise, Ivo Parbuse ning Jüri Vilmsi Sihtkapitaliga seonduva puhul on tema sõnul tegemist poliitilise tagamaaga.
    "Seal pole vaja mingeid fakte. Kuriteole kihutamise puhul ei pea ühtegi fakti olema. Kuriteole kihutamises süüdistada igaüht, ka teid," rääkis Savisaar.
    "Kui rääkida sihtasutuse ja partei suhetest, siis mina ei tea ühtegi juhtu, kus sihtasutuse kaudu oleks finantseeritud Keskerakonda. Küll tean, et Keskerakond on omalt poolt toetanud ja tellinud sihtasutuselt teenuseid, sest peame õigeks tsentristlike maailmavaadete levikut ja püüame seda omalt poolt toetada," lisas ta.
    Keskerakonna mõjuka poliitiku Elmar Sepa vahistamine oli seotud Ivo Parbuse pistisevõtmise kahtluse uurimisega, lausus kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg.
    Tallinna abilinnapea Taavi Aasa nõunik Ivo Parbus osutus korruptsiooni uurivate kaitsepolitsei töötajate jaoks väärtuslikuks pusletükiks, mis juhtis uurijate tähelepanu Tallinna linnas toiminud geniaalselt lihtsale pistiseskeemile.
    Ning mis veelgi üllatavam - afääri keskmes oli taas maadevahetusskandaali üks peategelasi Merko Ehitus. Pistise andmise kahtluse tõttu möödunud suvel pooldunud ehitusettevõte sai Parbuse tegevuse uurimise tõttu uue kahtlustuse sarnases kuriteos. Merko Ehituse nüüd juba endist juhatuse liiget Tõnu Kortsu kahtlustatakse Parbusele meelehea andmises.
    Keskerakonna staarpoliitiku Kalev Kallo meheks peetud Parbuse tegevust jälgiti varjatult möödunud aasta algusest. Tegemist oli mehega, kelle abile võisid teadlikumad ettevõtjad loota, kui soovisid Tallinnas mõnd planeeringutega seotud otsust endale soodsas suunas kallutada. Äripäevale on ka öeldud, et Parbust hoiatati, kuid mees usaldas liiga oma tuttavaid.
    Parbuse kabineti läbiotsimisel möödunud aasta detsembris leidsid uurijad raamatu, mille vahel oli olnud 25 000 krooni suurune reisifirma Estravel kinkekaart. Esimese hooga ei osanud nad sellest leiust midagi arvata, kuid järgnevatel päevadel osutus kinkekaart oluliseks tõendusmaterjaliks, mis andis kogu uurimisele hoopis laiema mõõtme. Edasi nõuti Estravelist andmed kõigi kinkekaartide ostjate kohta ning tehti kindlaks, kes olid kinkekaartide kasutajad.
    Kapo avastas, et Parbus ei olnud ainus huvitav nimi ning Merko Ehitus pole ainus tuntud Eesti ettevõte, kelle töötaja on kahtlustuse kohaselt kinkinud ametnikule reisifirma kinkekaardi. Kapo oli jõudnud skeemini, mille abil valitute hulka kuuluvad ettevõtjad said teiste ees eeliseid. Nüüd käib edasi töö selle nimel, et leida üles konkreetsed tehingud, objektid ja teised Keskerakonna siseringi kuuluvad inimesed, kes olid toimuvast teadlikud. Tagasilöögiks oli uurijatele aga see, et ülekuulamistel Parbus vaikis nagu haud.
    Keskerakonna juhtide Edgar Savisaare ja Ain Seppiku hiljutised teravad rünnakud kapo ja prokuratuuri suunas vihjasid, et Parbuse vahistamine võib olla oluliste sündmuste algus ning tegelikult on uurijate võrku sattumas suuremad kalad. Elmar Sepa kinnipidamine näitab, et nendel spekulatsioonidel oli alust.
    Eile kapo poolt läbi otsitud ajalehte Vesti Dnja kasutati Keskerakonna rahastajate peitmiseks. Keskerakonna varjatud rahastamisskeemi on Äripäeva ajakirjanikud Koit Brinkmann ja Ralf-Martin Soe paljastanud möödunud aasta 2. mail, 26. septembril ja 8. oktoobril ilmunud uurimuslugudega.
    Pool aastat kestnud uurimistöö järel õnnestus Äripäeval jõuda Keskerakonna varjatud rahastamise skeemini, milles olulist lüli mängisid Jüri Vilmsi Sihtkapital ning selle asutuse väljaantavad ajalehed Kesknädal ja Vesti Dnja. Jüri Vilmsi Sihtkapitali tegevust juhtis eile vahistatud Elmar Sepp.
    Skeem ise oli lihtne. Ettevõtted ostsid sihtasutuselt fiktiivselt reklaamiteenust. Vähemalt ühel juhul õnnestus meil näidata, et vastutasuks sai ettevõte Keskerakonna kontrolli all olevalt Tallinna linnalt soodsa otsuse.
    Tondile kõrghoonet rajada soovinud Tallinna Farmaatsiatehas kandis pool miljonit krooni Jüri Vilmsi Sihtkapitali kontole. Mõned kuud hiljem loobus linnaplaneerimise amet oma varasemast seisukohast, mis ei lubanud rajada tehasel enda kinnistule kõrghooneid. Loa saamine kõrghoonete rajamiseks kasvatas ettevõttele kuulunud kinnistu väärtust mitu korda.
    Varem hindas farmaatsiatehas oma kinnistu ja ehitiste bilansiliseks väärtuseks 26 miljonit krooni. Hiljem tellitud hindamise kohaselt tõusis aga väärtus 89,6 miljonile kroonile, eeldusel, et kinnistule saab rajada kõrghooneid.
    Selle loo juures oli tähelepanuväärne, et alguses olid Tallinna linnaplaneerimise ameti ametnikud kategooriliselt vastu farmaatsiatehase kinnistule kõrghoonete lubamisele. Mõni kuu pärast poole miljoni krooni kandmist Jüri Vilmsi Sihtkapitali kontole aga loobus linnaplaneerimise amet farmaatsiatehase alale kõrghoonete rajamisele vastutöötamisest. Asjaosalised ise eitasid toona igasuguseid seoseid raha ülekande ja linnavalitsuse otsuse vahel.
    "Neid ülekandeid, mida tehakse Jüri Vilmsi sihtasutusele või teistele sihtasutustele, on sedavõrd ohtralt, et mina küll siin mingeid paralleele ei tõmbaks. Kui tahate neid väga otsida, on see teie mure. Mina ei ole Jüri Vilmsi sihtasutuse juhtide hulgas, küsige nende käest," oli Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare tõre vastus Äripäeva küsimustele.
    Esialgu eitasid Keskerakonna poliitikud ja farmaatsiatehas omavahelisi sidemeid, kuid Äripäeval õnnestus saada enda käsutusse dokument, milles oli farmaatsiatehase poolt Jüri Vilmsi Sihtkapitali kontole tehtud rahaülekande täpne kuupäev ja summa suurus.
    Pärast seda põhjendas farmaatsiatehas ülekannet reklaamteenuse ostmisega. Kulutades mitu tundi ühes Tallinna raamatukogus viimase aasta Vesti Dnjadega tutvumisele, selgus aga üllatav tõsiasi. Lehes polnud ilmunud ühtegi Tallinna farmaatsiatehase reklaami. Arvestades aga Vesti Dnja eelmise aasta algusest kehtinud reklaami hinnakirja, saanuks 500 000 krooni eest osta sellesse ajalehte 94 poole lehekülje suurust reklaami.
    Sarnast skeemi kasutas Keskerakonna varjatud rahastamiseks ka Tallinna linnaga mitmeid ühiseid ärisid ajav ettevõtja Urmas Sõõrumaa. Temale kuulunud firma ESS Grupp maksis sihtkapitali arvele vähemalt miljon krooni. Äripäevale põhjendas ettevõtte esindaja rahaülekannet samuti reklaamiteenuse ostmisega, kuid tegelikult reklaame ei ilmunud.
    Äripäev valis möödunud aastal Keskerakonna varjatud rahastamisskeemi paljastanud Äripäeva ajakirjaniku Koit Brinkmanni Äripäeva aasta ajakirjanikuks ja Eesti suuremate ajalehtede peatoimetajad valisid Brinkmanni Bonnieri uuriva ajakirjanduse preemia kolme nominendi hulka.
    Ivari Padar, SDE esimees, rahandusminister
    Kuulsin jah sellest asjast hetk tagasi. Mul on väga raske kommenteerida, las õiguskaitseorganid teevad oma tööd. Tõsi, suurte linnade korruptsioon on valupunkt.
    Meil on õigusriik ja kohus teeb otsuseid. Meil on olnud juhtumeid, kus süüdistused pole olnud kahjuks vettpidavad.
    Samas leian, et kui nii otsustavaid asju tehakse (Elmar Sepa kinnipidamine -toim), siis need on põhjalikult ette valmistatud.
    Siim-Valmar Kiisler, IRL, regionaalminister
    Olen Elmar Sepaga kokku puutunud aastast 2000, kui olin kesklinna vanem ja mul tuli tema kirjutatud lepinguid klaarida. Olin see, kes Sepa korteritehingute asja prokuratuuri andis.
    Ma ei imesta, et Elmar Sepa suhtes on taaskord üles kerkinud kahtlustusi. Kohus ja juurdlusorganid peavad siin oma töö tegema.
    Raivo Järvi, Reformierakond, riigikogu liige
    Igal oinal oma mihklipäev. Kulugu selleks kas 10 või 20 aastat, ükskord see tuleb nii või teisiti.
    Kadri Simson, riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige
    Riigiprokuratuur asub Toompealt alla minnes paremal ja allpool kapo - tõenäoliselt on täna nende päev seda kommenteerida.
    Paraku on prokuratuur väga süstemaatiliselt pannud inimese nimele külge värvingu ja pahatihti pole ei ole süüdistused vett pidanud. Sellest on väga kahju. Meenutagem siin Vladimir Panovi juhtumit.
    Urmas Sõõrumaa, ettevõtja
    Eks seda ju oodata oli. Valimised hakkavad lähemale tulema ja eks ajastus ju selles mõttes sobib. Eks kapo teab, kuhu ta läheb. Selliseid samme ju umbropsu ei tehta.
    Kui seal (Jüri Vilmsi Sihtkapitalis - toim) on seaduserikkumisi, eks vastavad tegelinskid siis ka vastutavad.
  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Eestlased reisisid mullu välismaale kaks korda enam
Eelmisel aastal kasvas nii välis- kui sisereiside arv, neid tehti võrreldes aasta varasemaga vastavalt 40 ja 20% enam, teatas statistikaamet.
Eelmisel aastal kasvas nii välis- kui sisereiside arv, neid tehti võrreldes aasta varasemaga vastavalt 40 ja 20% enam, teatas statistikaamet.