Mikser: vaevalt et Venemaa ambitsioon Eesti suunal on muutunud

27. veebruar 2009, 08:11

Riigikogu väliskomisjoni esimees Sven
Mikser on seisukohal, et hoolimata sagenenud kontaktidest kahe riigi vahel ei
maksa Eestil praegu naiivsete lootustega Venemaa poole vaadata.

Mikser ütles ETV hommikuprogrammis "Terevisioon", et Venemaa välispoliitika toon muutub sõltuvalt sellest, kui hästi läheb idanaabril majanduslikult ja kui tugevana tunneb Venemaa end globaalsel poliitilisel areenil, vahendasid ERR Uudised.

"Hetkel ta ennast nii tugevana ei tunne kui aasta või kaks tagasi ja seetõttu on ka see toon mõnevõrra pehmem. Aga loota, et Venemaa ambitsioonis Eesti suunal on toimunud mingi murrang, seda ma ei julgeks küll väita," ütles Mikser.

Parlamendi väliskomisjoni esimees rõhutas, et me peame seisma pidevalt valvel ja ei tohi unustada seda, mis juhtus eelmise aasta augustis Gruusias.

Mikser märkis, et Eesti peab juhtima oma lääne partnerite tähelepanu Venemaa uuele pasportiseerimispoliitikale, mis on julgustab siinseid kodakondsusetuid mitte taotlema Eesti kodakondsust. "Arvan, et pasportiseerimispoliitika on teema, millest läänes kas ei teata või millele ei osata pöörata tähelepanu," märkis Mikser.

Mikser juhtis tähelepanu ka sellele, et välispoliitikat võib tugevasti mõjutada ka ülemaailmne majanduskriis, mis võib põhjustada siserahutusi Hiinas ja Venemaal, kust need võivad väljuda riigi piiridest.

Mikser rääkis veel, et tema osalemine Euroopa Parlamendi valimistel on kindel, kui sotside erakond paigutab ta nimekirjas esimeste hulka.

Riigikogus toimus eile välispoliitika arutelu, kus said sõna nii välisminister kui parlamendi väliskomisjoni esimees. Arutelu andis pildi meie hetkel olulistest välispoliitilistest suundadest ning rõhuasetustest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. February 2009, 08:11
Otsi:

Ava täpsem otsing