Britid alustavad rännakut põhjapoolusele

02. märts 2009, 14:20

Briti rännumehed ja teadlased
alustasid ränkrasket retke põhjapoolusele, mille eesmärgiks on teada saada, kui
paks on Arktika jääkiht ning millal võib oodata aega, mil Arktika on suvel
jäävaba.

Kolmeliikmelisel meeskonnal tuleb jala läbida üle 1000 kilomeetri, vedades enda järel 120-kiloseid kelke.

Jää paksust mõõdetakse georadariga. See on kõige täpsem sedalaadi uurimus, mis kunagi selles piirkonnas ette võetud. Rändurid loodavad ülesande lõpetatuks lugeda mai lõpus, kirjutas BBC.

Ülesanne on eriti raske seetõttu, et jää sees võib esineda lõhesid, mis tuleb ületada ujudes. Erinevalt rohkem kui saja aasta eest Arktikas rännanud Norra polaaruurijaist Fridtjof Nansenist ja Hjalmar Johansenist on neil siiski kasutada veekindlad ülikonnad, mis teevad selle ülesande pisut talutavamaks.

Satelliitmõõtmised näitavad, et Arktika ookeani kattev jääkiht jääb järjest väiksemaks, kuid täpseid andmeid jääkihi paksuse muutumise kohta siiani ei ole.

Teadlased loodavad, et kogutud andmed aitavad täpsustada mudeleid, mis ennustavad, millal saabub Arktikasse esimene jäävaba suvi. Arktika jääkihi modelleerimisega tegelev ning käesolevat retke nõustav professor Wieslaw Maslowski usub, et esimene jäävaba suvi saabub Arktikasse juba järgneva kümne aasta jooksul.

120-kilost kelku tuleb igal meeskonna liikmel vedada 12 tundi päevas. Üleliigsetest kilodest saavad rändurid kindlasti lahti, sest söövad küll päevas 6000 kilokalori eest toitu, kuid kulutavad veelgi enam – umbes 7500 kcal päevas.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. March 2009, 11:47
Otsi:

Ava täpsem otsing