Veikko Maripuu: ametnikel läks tulumaksuseaduse eesmärk meelest

03. märts 2009, 13:09

Redgate Capitali partner Veikko Maripuu
hinnangul on rahandusministeeriumi ametnikel meelest läinud, et tulumaksuseaduse
muutmise eesmärk oli füüsiliste isikute väärtpaberiinvesteeringutest saadud kasu
maksustamist kohelda sarnaselt juriidiliste isikute väärtpaberiinvesteeringutest
saadud kasuga.

Tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu seletuskiri algab lausega: „Tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu on koostatud valitsusliidu lepinguga seatud eesmärgi elluviimiseks, mille kohaselt tuleb maksustamisel kohelda füüsiliste isikute väärtpaberiinvesteeringutest saadud kasu sarnaselt juriidiliste isikute väärtpaberiinvesteeringutest saadud kasuga.“

„Kui nii selge eesmärk on olemas, siis tuleks selle järgi ka käia, mitte luua keerukat piirangute süsteemi, millest on raske aru saada kõigil, peale teemaga kursis olevate juristide,“ oli ka Maripuu seisukoht, nii nagu mitmete samal teemal sõna võtnute seisukohad.

Kui eesmärk on kohelda eraisikuid sama lihtsalt kui mõne ettevõtte kaudu investeeringuid tegevaid investoreid, siis minimaalne, mille peaks seadusega saavutama, on Maripuu hinnangul see, et eraisikutele tuleks anda maksuvabastus tulule, mida ei ole investeerimistegevuse vältel võetud tarbimisse. Kui eesmärk on aga ergutada pikaajaliselt säästmist ja teha Eesti investeerimisalane maksusüsteem eraisikule veelgi atraktiivsemaks, võiks maksuvaba olla Maripuu sõnul igasugune erainvestori investeerimistulu.

„Ükskõik kumba ülaltoodud eesmärkidest tahetakse saavutada, mõelda ja ellu viia tuleb seda lihtsalt. Kahjuks on ametnikel seaduse eelnõu koostamise käigus koalitsioonilepingusse kirjutatud asja mõte ning isegi seletuskirja esimene lause meelest ära läinud,“ nentis Maripuu.

Ta ei usu, et selle seaduseelnõu peaks sellisel kujul vastu võtma. „Ajaliselt ei näe ma kestva finants- ja majandusolukorra taustal suurt vahet, kas seadus jõustuks aasta varem või hiljem,“ ütles Maripuu. „Pigem peaks eesmärk olema lihtne, piiranguteta ja eesmärki täitev kui kiirelt jõustuv ja ebaefektiivne seadus.“

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. March 2009, 14:07
Otsi:

Ava täpsem otsing